Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten onthullen belastingplan voor financiering Biden-agenda

Democraten onthullen belastingplan voor financiering Biden-agenda

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Vooraanstaande Democratische senatoren hebben dinsdag (lokale tijd) belastingwetgeving gepresenteerd die moet bijdragen aan de financiering van het sociale beleid en klimaatbeleid van president Joe Biden. Het plan, dat uit twee delen bestaat, werd gepresenteerd door de senatoren Elizabeth Warren, Ron Wyden en Angus King.

Het eerste deel van het plan is een ​​minimumbelasting van 15 procent voor Amerikaanse bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 1 miljard dollar (862 miljoen euro) aan jaarlijkse winst boeken. De vennootschapsbelasting zou van toepassing zijn op ongeveer 200 bedrijven, schatten de drie senatoren. Het tarief van 15 procent sluit aan bij de afspraken die op 10 oktober door 136 landen zijn overeengekomen om te voorkomen dat bedrijven weinig of geen belasting betalen.

Het tweede deel van het plan is een "miljardairsbelasting" voor individuen met een vermogen van meer dan 1 miljard dollar (862 miljoen euro) en een jaarinkomen van drie opeenvolgende jaren van 100 miljoen dollar (ongeveer 86 miljoen euro). Details zoals de hoogte van de heffing beloofde senator Wyden "in een later stadium" bekend te maken.

Build Back Better

Het belastingplan past in een breder streven van de Democraten om belastingontwijking door bedrijven en de rijken aan banden te leggen, zei senator Warren.

Het Witte Huis gaf blijk van steun voor de wetgeving en zei dat Biden zou vechten om het op te nemen in zijn 'Build Back Better' -wetsvoorstel, dat over de komende tien jaar ruim 1 biljoen dollar (862 miljard euro) moet vrijmaken voor aan infrastructuur gerelateerde programma's. De drie wetgevers voorspelden ook brede steun van de vijftig leden tellende Democratische fractie in de Senaat, onder wie de conservatieve Democratische senatoren Joe Manchin en Kirstin Sinema.

Daarmee is niet gezegd dat het plan kan rekenen op steun van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Vooral het progressievere deel van die fractie is immers voorstander van rechtlijnige verhogingen van de belastingtarieven voor de meeste bedrijven en alle rijke individuen. Republikeinen in zowel de Senaat als het Huis worden verwacht sowieso tegen de voorstellen te stemmen.

Meer uit Financieel

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

9 minuten geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

56 minuten geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

1 uur geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

1 uur geleden
Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

1 uur geleden
Scholz: overheid zal taken vervullen ondanks begrotingscrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

2 uur geleden
Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

3 uur geleden