Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dementie behoort nu tot tien dodelijkste aandoeningen

Dementie behoort nu tot tien dodelijkste aandoeningen

GENÈVE (ANP/RTR) - De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ingedeeld in de top 10 van dodelijkste aandoeningen. De WHO plaatst dementie, afgaande op de cijfers uit 2019, op de lijst. In dat jaar zijn bijna een half miljoen mensen aan de gevolgen ervan overleden. In Europa en Amerika was het de op twee na belangrijkste doodsoorzaak.

De belangrijkste doodsoorzaken op de nieuwe lijst zijn hartfalen, beroertes, chronische obstructieve longziekte (COPD), luchtweginfecties, dodelijke aandoeningen bij pasgeboren kinderen, kanker in de luchtwegen, dementie, diarree, diabetes en nierziekten.

Diabetes is ook een nieuwkomer op de lijst. In tien jaar tijd is het aantal patiënten dat er eraan is bezweken toegenomen met 70 procent, tot anderhalf miljoen overleden patiënten vorig jaar. Dat aantal sterfgevallen wordt dit jaar in verband gebracht met het nieuwe coronavirus. Dat maakt dan ook kans volgend jaar op deze 'dodenlijst' te komen.

Meer uit Gezond

Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

31 minuten geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

1 dag geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

3 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

4 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

4 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

4 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

4 dagen geleden