Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dementie behoort nu tot tien dodelijkste aandoeningen

Dementie behoort nu tot tien dodelijkste aandoeningen

GENÈVE (ANP/RTR) - De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ingedeeld in de top 10 van dodelijkste aandoeningen. De WHO plaatst dementie, afgaande op de cijfers uit 2019, op de lijst. In dat jaar zijn bijna een half miljoen mensen aan de gevolgen ervan overleden. In Europa en Amerika was het de op twee na belangrijkste doodsoorzaak.

De belangrijkste doodsoorzaken op de nieuwe lijst zijn hartfalen, beroertes, chronische obstructieve longziekte (COPD), luchtweginfecties, dodelijke aandoeningen bij pasgeboren kinderen, kanker in de luchtwegen, dementie, diarree, diabetes en nierziekten.

Diabetes is ook een nieuwkomer op de lijst. In tien jaar tijd is het aantal patiënten dat er eraan is bezweken toegenomen met 70 procent, tot anderhalf miljoen overleden patiënten vorig jaar. Dat aantal sterfgevallen wordt dit jaar in verband gebracht met het nieuwe coronavirus. Dat maakt dan ook kans volgend jaar op deze 'dodenlijst' te komen.

Meer uit Gezond

Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo'n 9 euro kosten

DEN HAAG (ANP) - De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.

7 uur geleden
Amsterdam UMC: een op drie vrouwen houdt klachten na keizersnede

AMSTERDAM (ANP) - Een aanzienlijk deel van de vrouwen die via een keizersnede bevallen, houdt daar op de langere termijn problemen aan over. Ongeveer een op de drie heeft last van aanhoudende buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid, melden onderzoekers van Amsterdam UMC. Ze beschrijven deze klachten in een wetenschappelijke publicatie voor het eerst samenhangend als een ziektebeeld. Daar hebben ze de Engelse naam Caesarean Scar Disorder aan gegeven.

1 dag geleden
Griepepidemie suddert op een laag pitje door volgens Nivel

UTRECHT (ANP) - Huisartsen zien steeds minder mensen met griepachtige klachten, maar toch is de milde griepepidemie volgens gezondheidsinstituut Nivel nog niet voorbij. Al weken ligt het aantal huisartsbezoeken ruim onder de "epidemische grens": die hebben de deskundigen gelegd op 58 consulten per 100.000 inwoners. In de afgelopen week gingen slechts 15 op de 100.000 Nederlanders met klachten die op griep kunnen duiden naar hun huisarts.

1 dag geleden
Onderzoek: grote twijfels bij nul procent btw op groente en fruit

DEN HAAG (ANP) - Nul procent btw op groente en fruit is juridisch ingewikkeld en levert naar verwachting ook maar weinig gezondheidswinst op. Dat concluderen onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek, die gekeken hebben naar onder meer de effecten en de uitvoerbaarheid van deze in het coalitieakkoord afgesproken belastingmaatregel. Elke mogelijke variant stuit op grote bezwaren.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot 666

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot 666. Dat is het laagste aantal sinds 24 februari, ruim een maand geleden.

1 dag geleden
Van Dissel verlaat RIVM en gaat met pensioen

BILTHOVEN (ANP) - Jaap van Dissel vertrekt als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij gaat met pensioen, bevestigt het instituut na berichtgeving van het AD en de NOS.

1 dag geleden
Kuipers: grens trekken in onderhandeling over hoge medicijnprijs

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers neemt een nieuw medicijn tegen een bepaalde vorm van borstkanker niet op in het basispakket omdat hij een grens wil trekken. De hoge kosten wegen niet op tegen de baat die de patiënten erbij hebben, zegt de minister van Volksgezondheid. "Als je alle kosten optelt, zijn de kosten voor dit soort geneesmiddelen heel erg hoog." Het is pas de tweede keer dat een middel om deze reden niet in het pakket wordt opgenomen.

1 dag geleden