
Deltalinqs: Rotterdamse haven kan niet zonder arbeidsmigranten
ROTTERDAM (ANP) - De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."
Uit een onderzoek van marktonderzoeker Intelligence Group komt naar voren dat Nederland snel minder aantrekkelijk wordt voor kennis- en arbeidsmigranten uit Europa. Volgens Van der Chijs werken er veel internationale werknemers in de haven van Rotterdam, zowel op hoge, specifieke functies, als in de productie, zoals in de logistiek. "Op dit moment hebben we 6000 vacatures die moeilijk zijn in te vullen en we verwachten dat dit nog verder oploopt naar 10.000 tot 15.000", aldus de voorzitter. "Met name mensen voor hoog opgeleide specifieke functies, bijvoorbeeld als gevolg van de energietransitie, zijn lastig te vinden."
Een van de problemen is volgens Van der Chijs het gebrek aan huisvesting, zowel voor Nederlandse als internationale werknemers. "Nederland is vol en Rotterdam al helemaal." Ook het politieke klimaat, waarin veel discussie is over migratie, speelt een rol. "Dat hoor je wel, al heb ik nog niemand gesproken die dat daadwerkelijk zegt. Maar de hele discussie an sich heeft wel invloed."
Het gebrek aan personeel is niet zonder arbeidsmigranten op te lossen, meent de voorzitter. "Je ziet nu al projecten die minder snel gaan dan bedrijven zouden willen." Volgens hem zijn er niet voldoende gekwalificeerde mensen beschikbaar in Nederland. "Het ligt er niet aan dat er niet goed wordt betaald, want dat is juist wel zo."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
2 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
8 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
1 dag geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
1 dag geleden