Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Delta Air Lines: herstel met twee maanden vertraagd door omikron

Delta Air Lines: herstel met twee maanden vertraagd door omikron

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus is het herstel van de luchtvaartsector zo'n twee maanden vertraagd. Dat zegt Delta Air Lines in een handelsupdate. Volgens de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zal de impact van omikron in het eerste kwartaal van dit jaar bijdragen aan het verlies dat naar verwachting zal worden geboekt.

Het herstel in de sector die voor omikron in de maand december werd voorzien, zal nu in februari plaatsvinden. Delta verwacht dat het herstel daarna snel kan gaan en voor het hele jaar winstgevend te kunnen opereren. Volgens topman Ed Bastian staan mensen klaar om te gaan reizen, zo zei hij in een toelichting. Volgens hem moet het al lukken om in maart winstgevend te zijn.

Delta is de eerste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die financiële resultaten rapporteert voor het slotkwartaal van 2021. In die maanden kampten maatschappijen met de uitval van duizenden vluchten. Dat kwam vooral door het hoge aantal besmettingen onder personeel als gevolg van de omikronvariant. Maar ook winterstormen legden de dienstverlening plat.

Werknemers

Ongeveer 8000 Delta-werknemers hebben in de afgelopen vier weken het virus opgelopen, zei Bastian. Op het hoogtepunt eind december en begin januari, dwongen het virus en de winterstormen de luchtvaartmaatschappij om maar liefst 10 procent van de geplande vluchten te annuleren. Dat scheelde ongeveer 75 miljoen dollar aan inkomsten in het vierde kwartaal.

De winst voor belastingen in het slotkwartaal kwam uit op 170 miljoen dollar van de eerdere verwachting van het bedrijf van 200 miljoen tot 250 miljoen dollar. Het was evengoed het tweede kwartaal van Delta op rij dat het winstgevend was na aftrek van de financiële steun van de Amerikaanse regering. De omzet kwam uit op 8,4 miljard dollar.

Delta verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal op circa driekwart van het niveau van voor de crisis zal uitkomen. Wel kampt het concern met gestegen kosten door hogere brandstofkosten en andere posten. De capaciteit komt aan het begin van 2022 uit op 85 procent van het pre-crisisniveau.

Delta kondigde ook een speciale winstdelingsuitkering van 1250 dollar per werknemer aan. De luchtvaartmaatschappij zal in totaal ongeveer 100 miljoen dollar uitdelen.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

3 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

9 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

12 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

17 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

18 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

18 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

19 uur geleden