Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dell schrapt zo'n 6650 banen door afgenomen vraag naar computers

Dell schrapt zo'n 6650 banen door afgenomen vraag naar computers

ROUND ROCK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse computerfabrikant Dell Technologies schrapt ongeveer 6650 banen om kosten te besparen. Het bedrijf kampt met een sterk afgenomen vraag naar pc's. Na twee jaar waarin consumenten wereldwijd meer laptops en desktopcomputers kochten voor het thuiswerken is de wereldwijde vraag inmiddels ingestort. Zo verkocht Dell in 2022 ruim 37 procent minder computers.

Ook zijn consumenten in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en Europa voorzichtiger geworden met grote uitgaven doordat veel basisbehoeften, zoals eten, gas en licht, veel duurder zijn geworden. Daardoor wordt minder uitgegeven aan elektronica. Dell haalt ongeveer 55 procent van zijn omzet uit pc's.

Dell kampt met marktomstandigheden die "blijven verslechteren" en worden gekenmerkt door "een onzekere toekomst", schrijft operationeel directeur Jeff Clarke in een brief, die is ingezien door persbureau Bloomberg. Volgens Clarke zijn de eerdere kostenmaatregelen, waaronder een pauze bij het aannemen van personeel en het beperken van reizen, niet langer voldoende.

5 procent

De banenreductie komt neer op ongeveer 5 procent van het wereldwijde personeelsbestand van Dell. Dell zal naar verwachting meer informatie geven over de financiële impact van het banenverlies bij de publicatie van de kwartaalcijfers op 2 maart. Dell is ook actief in Nederland, maar het is nog niet duidelijk over er hier ook banen verdwijnen.

Veel grote techbedrijven hebben al massaontslagen aangekondigd doordat de economie minder hard groeit. Computermaker HP kondigde in november een ontslagronde van 6000 banen aan. Cisco Systems en IBM schrappen allebei ongeveer 4000 banen. Ook bij tech- en webwinkelconcern Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, Goolge-eigenaar Alphabet en softwareconcern Microsoft verdwijnen tienduizenden banen.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

15 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

16 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

17 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

19 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

1 dag geleden