Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Delftse studenten doen gooi naar kampioenschap zonnerace

Delftse studenten doen gooi naar kampioenschap zonnerace

BUSSUM (ANP) - Delftse studenten hopen dit najaar de wereldtop te verslaan met hun nieuwe zonnewagen tijdens de Solar Challenge Morocco. De nieuwste auto op zonne-energie, de Nuna11, werd donderdag gepresenteerd in theater Spant! in Bussum. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zou ook aanwezig zijn bij de presentatie, maar moest verstek laten gaan vanwege een Tweede Kamerdebat.

Volgens de studenten van het Vattenfall Solar Team zit hun auto vol met innovatieve technische hoogstandjes. Het meest opvallende is dat de zonneauto twee wielen rechts heeft en één wiel links. "Dat is het beste voor de aerodynamica. Traditionele driewielers hebben het derde wiel middenvoor of middenachter. Dan moet de lucht op drie plekken om een wiel heen. Door te kiezen voor twee wielen rechts - voor en achter de coureur - en één wiel links, hebben we maar op twee plekken luchtweerstand", vertelt teamleider Christiaan Wiers.

Ook opvallend is dat het zonnepaneel scheef staat op de auto. "Daarmee creëren we meer downforce op het linker wiel. Dat geeft de auto meer stabiliteit in winderige omstandigheden en maakt hem sneller en veiliger", aldus Wiers. De auto heeft een actieradius van ongeveer 600 kilometer en een topsnelheid van 130 kilometer per uur.

Tocht van 2500 kilometer

De studenten hopen na zeven keer goud in Australië en drie keer in Zuid-Afrika nu ook de nieuwe race in Marokko te winnen in oktober. Deze wedstrijd is een alternatief voor de afgelaste race in Australië, de World Solar Challenge.

De Morocco Solar Challenge begint in de Marokkaanse havenstad Agadir. Daarna gaan de auto's langs het Atlasgebergte en door een deel van de Sahara terug naar de finish in Agadir, een tocht van ruim 2500 kilometer.

In 2019 verliep de race in Australië dramatisch voor de Delftse studenten. Toen vatte hun vorige zonneauto, de NunaX, vlam en werd hij volledig in de as gelegd. Of de race dit jaar doorgaat hangt af van de ontwikkeling van de coronapandemie en de coronamaatregelen. "We zijn klaar voor revanche, dus we hopen dat de situatie het toelaat in oktober", zegt teamleider Wiers.

Meer uit Binnenland

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

44 minuten geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

1 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

4 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

6 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

6 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

6 uur geleden
Weggebruikers kunnen via Utrechtsebaan (A12) Den Haag weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de A12 is vrijgegeven. Auto's kunnen via die weg Den Haag weer uit, meldt de politie zaterdagavond na de blokkade van Extinction Rebellion op de A12.

7 uur geleden