Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Delfland krijgt zoet water uit Brielse Meer tegen verzilting

Delfland krijgt zoet water uit Brielse Meer tegen verzilting

DELFT (ANP) - Waterschap Delfland krijgt zoet water uit het Brielse Meer om verzilting in sloten en vaarten te voorkomen. Als het lange tijd erg droog is, ontstaat verzilting door brak grondwater of door binnendringend zeewater. Ook in het Noordzeekanaal en bij de Vinkeveense Plassen nemen waterschappen maatregelen om verzilting tegen te gaan of te voorkomen.

Delfland krijgt het zoete water via buurwaterschap Hollandse Delta. Daarvoor is een kilometers lange leiding aangelegd die onder de Nieuwe Waterweg door gaat. Het zoete water is van goede kwaliteit en dus geschikt om via vaarten en gemalen door het hele werkgebied van Delfland te pompen. Doorspoelen van de watergangen houdt het zoute water tegen, aldus het schap. Omdat er water uit het Brielse Meer wordt gehaald, is in Delfland nog geen sproeiverbod nodig, maar het schap vraagt landbouwers en particulieren wel om bewust met slootwater om te gaan.

Boswachters van Natuurmonumenten zien op tal van plekken in natuurgebieden al de gevolgen van de droogte. In de Veluwezoom gaan ze deze week drinkpoelen voor paarden en runderen bijvullen, terwijl dat gewoonlijk pas ver in de zomer weleens gebeurt. Door de droogte schiet de hele natuur in de stress, zeggen de boswachters. Planten komen niet in bloei te staan. Op de Sallandse Heuvelrug zijn maar twee van de vijftig nestkastjes bezet en zwijnen op de Veluwe hebben duidelijk minder biggen dan in andere jaren. In het najaar zal ook de honger onder zwijnen toenemen, want er groeien veel minder eikels en beukennootjes.

Volgens Natuurmonumenten heeft Nederland water genoeg, maar gaat het land er onverstandig mee om. "We laten het water zomaar weglopen in zee en doen dat zelfs extra snel als het lang en hard regent. Ons watersysteem moet echt op de schop", aldus hydroloog Wiebe Borren.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

4 minuten geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

2 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

3 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

3 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

4 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

4 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

4 uur geleden