Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Delegatieleider Eickhout: cruciaal wat VS en China doen op COP27

Delegatieleider Eickhout: cruciaal wat VS en China doen op COP27

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - Nu de Europese Unie heeft geopperd om onder voorwaarden tóch een fonds voor klimaatschade te creëren, ligt de bal vooral bij de Verenigde Staten en China, zegt delegatieleider van het Europees Parlement Bas Eickhout. Afspraken tussen deze grootmachten zijn volgens hem "cruciaal" voor de uitkomst van de klimaattop.

Eickhout noemt het in een dagelijkse update "goed nieuws" dat de EU met het voorstel "de discussie open heeft gebroken". Anders was de COP27 in Sharm-el-Sheikh waarschijnlijk geëindigd "in een debacle", vermoedt de GroenLinks-politicus.

De EU wil eigenlijk het liefst met bestaande fondsen arme landen helpen die worden getroffen door bijvoorbeeld overstromingen, orkanen, extreme droogte en andere rampen die met klimaatverandering samenhangen. Ontwikkelingslanden en China pleiten juist voor een afzonderlijk schadefonds. In hun eerdere voorstel zouden China en andere landen die dertig jaar geleden nog arm waren nog altijd gelden als ontwikkelingsland - en dus niet hoeven mee te betalen. Dat is voor westerse landen onacceptabel.

Aanspraak op schadevergoeding

Wat de EU betreft kunnen alleen de minst ontwikkelde landen en kleine eilandstaten die acuut worden bedreigd door bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel aanspraak maken op geld voor "verlies en schade", zoals het in de klimaatdiplomatie heet. Bovendien wil de EU in ruil voor deze concessie meer ambities zien in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Die uitstoot zou al in 2025 moeten pieken. En het afbouwen van steenkoolgebruik moet veel harder worden vastgelegd, met regelmatige updates.

Volgens Eickhout trekt Europa "de ontwikkelingslanden naar zich toe" en wordt China onder druk gezet "om ja te zeggen op een fonds dat verworden is tot iets wat zij niet willen". Hij voorziet nog langdurige onderhandelingen. "Reken maar dat deze 'laatste dag' nog een goede 48 uur duurt."

Meer uit Buitenland

Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

51 minuten geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

1 uur geleden
Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

1 uur geleden
Londen meldt ontdekking Russische cyberaanvallen

LONDEN (ANP) - De Russische veiligheidsdienst FSB heeft cyberaanvallen uitgevoerd op Britse politici, journalisten en ngo's om "de politiek en het democratische proces te ondermijnen", aldus de Britse overheid. De Russische ambassadeur is ontboden om uitleg te geven.

1 uur geleden
Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

3 uur geleden
President Erdogan ziet nieuw tijdperk in relaties met Griekenland

ATHENE (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is voor het eerst sinds 2017 op bezoek in de Griekse hoofdstad Athene. Hij zei tegen zijn Griekse ambtgenoot Katerina Sakellaropoulou dat hij met het korte bezoek "een nieuw tijdperk" in de relaties tussen de buurlanden wil beginnen. De twee landen hebben een pijnlijke historische relatie, grensconflicten en ruzie over oliebronnen onder de Middellandse Zee en over het deels door Turkije bezette Cyprus. Maar Erdogan zei dat "we optimistisch moeten zijn, want dat zal in de toekomst vruchten afwerpen".

3 uur geleden
VK krijgt aparte ministers voor legale en illegale immigratie

LONDEN (ANP) - De Britse minister-president Rishi Sunak heeft de post van de opgestapte minister van Migratie in tweeën gedeeld. Er zijn nu aparte ministers voor legale en voor illegale migratie. De minister voor illegale migratie schuift aan bij kabinetsvergaderingen, die voor legale migratie niet.

3 uur geleden