Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Delegatie Hamas naar Caïro om volgende stap te bespreken

Delegatie Hamas naar Caïro om volgende stap te bespreken

QATAR (ANP/RTR) - Een delegatie van Hamas zal naar de Egyptische hoofdstad Caïro reizen om daar de volgende stap te bespreken, zegt een vertegenwoordiger van Hamas tegen persbureau Reuters. Eerder werd bekend dat de beweging een voorstel tot een staakt-het-vuren van de Egyptische en Qatarese bemiddelaars heeft aanvaard. Een gevangenenruil zou volgens Hamas deel uitmaken van dat voorstel.

Het blijft de vraag hoe Israël zal reageren op de verklaring van Hamas. Volgens overheidsfunctionarissen in Israëlische media kan Israël niet akkoord gaan met het voorstel dat Hamas heeft aanvaard. Het zou gaan om een afgezwakte versie, met verregaande conclusies waarmee Israël niet kan instemmen. Een officiële reactie heeft Israël nog niet gegeven.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zegt alvast verheugd te zijn over de acceptatie van Hamas en roept Israël op het voorstel te accepteren. Hij vraagt ook westerse leiders om druk uit te oefenen op Israël.

Meer uit Buitenland

UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

15 minuten geleden
België levert komende jaren 30 F-16's aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België gaat de komende jaren dertig F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De eerste toestellen moeten dit jaar nog aankomen, de rest uiterlijk in 2028.

1 uur geleden
EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne

BRUSSEL (ANP/DPA) - De ministers van Defensie van de Europese Unie komen dinsdag bijeen in Brussel om over militaire hulp aan Oekraïne te praten en over pogingen om de Europese defensie-industrie te versterken.

2 uur geleden
7900 mensen in Papoea-Nieuw-Guinea uit voorzorg geëvacueerd

PORT MORESBY (ANP/AFP) - Papoea-Nieuw-Guinea evacueert zo'n 7900 mensen van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest, zei de regionale functionaris Sandis Tsaka dinsdag tegen het persbureau AFP. Er wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen.

3 uur geleden
Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

5 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

6 uur geleden
Slotpleidooien in zwijggeldzaak Donald Trump in New York

NEW YORK (ANP) - Bij de zwijggeldzaak tegen oud-president Donald Trump in New York worden de slotpleidooien verwacht. Aanklagers en advocaten hebben een laatste gelegenheid om de jury toe te spreken. Die kan zich dan deze week beraden op de schuldvraag.

6 uur geleden