Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Delegatie EU-parlement bezoekt Taiwan, ondanks kritiek China

Delegatie EU-parlement bezoekt Taiwan, ondanks kritiek China

TAIPEI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Europarlement heeft ondanks kritiek van China een officiële delegatie gestuurd naar Taiwan. Dat laat zien dat de eilandstaat nu "erg hoog op de agenda staat in Brussel en in alle lidstaten", zei de Franse Europarlementariër Raphaël Glucksmann tegen de Taiwanese premier Su Tseng-chang.

Het bezoek valt slecht bij het grote buurland China, dat probeert het democratisch bestuurde Taiwan diplomatiek te isoleren. De Chinese machtshebbers zien het eiland als een afvallige provincie. Ze hebben nooit uitgesloten dat ze ooit een poging zullen doen om Taiwan met militaire middelen in te lijven. China had voorafgaande aan de reis al felle kritiek geuit op de plannen om een delegatie naar Taiwan te sturen.

Taiwan is wel blij met de komst van de Europese politici. Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de eerste keer is dat een officiële delegatie van het EU-parlement het eiland bezoekt. Glucksmann, het hoofd van de delegatie, omschreef Taiwan als een "laboratorium" en voorpost in de "strijd tegen buitenlandse inmenging en voor het behoud van democratie".

Cyberaanvallen

Het bezoek van de Europese delegatie, waar geen Nederlanders deel van uitmaken, duurt drie dagen. Er wordt volgens de Taiwanese autoriteiten onder meer gesproken over zaken als desinformatie en cyberaanvallen. Ook staat nog een gesprek op de agenda met Tsai Ing-wen, de president van Taiwan. Dat moet donderdag plaatsvinden.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu was onlangs al in Europa. Hij bezocht tot chagrijn van Beijing meerdere EU-landen, waaronder Tsjechië. China dreigde vervolgens met maatregelen tegen dat Centraal-Europese land.

Wu bracht volgens nieuwssite Politico ook nog een discreet bezoek aan Brussel, waar hij sprak met beleidsmakers. Dat wordt gezien als een grote stap voor het geïsoleerde Taiwan. Het eiland lijkt diplomatiek te profiteren van de verslechterende relatie tussen het communistische China en westerse landen.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley schrijft 'maak ze af' op Israëlische granaat

TEL AVIV (ANP) - De voormalige Amerikaanse presidentskandidate Nikki Haley is gefotografeerd terwijl ze 'Finish Them' (maak ze af) schreef op een granaat van de Israëlische luchtmacht. De Republikeinse politica is op bezoek in Israël.

3 minuten geleden
Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

KAAPSTAD (ANP) - Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerderheid in de nationale volksvertegenwoordiging verliest. Een machtsmonopolie van dertig jaar is dan verleden tijd.

1 uur geleden
Jury in zwijggeldzaak Trump begint woensdag met beraadslagen

NEW YORK (ANP) - De jury in het zwijggeldproces tegen Donald Trump begint woensdag te beraadslagen over de vraag of de voormalige Amerikaanse president moet worden veroordeeld voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten. Dat melden Amerikaanse media. De beraadslagingen beginnen nadat de rechter de jury instructies heeft gegeven.

1 uur geleden
Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.

2 uur geleden
Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vastgelegd in de grondwet van Haïti.

2 uur geleden
Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen "kalm, veilig en zonder angst" kunnen stemmen.

4 uur geleden
Algerije stelt VN-actie voor om 'het moorden in Rafah te stoppen'

NEW YORK (ANP/RTR) - Algerije zal dinsdag nog een ontwerpresolutie verspreiden onder de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het voorstelt om "het moorden in Rafah te stoppen". Dat zei de Algerijnse VN-ambassadeur Amar Bendjama na een bijeenkomst van de vijftien leden van de raad over de oorlog in Gaza. Het overleg was achter gesloten deuren.

4 uur geleden