Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DELA ziet aantal uitvaarten stijgen

DELA ziet aantal uitvaarten stijgen

BREDA (ANP) - Uitvaartonderneming DELA ziet het aantal uitvaarten in de coronacrisis fors stijgen. De uitvaartonderneming verzorgde in maart ongeveer 4000 uitvaarten, tegenover 3000 in de eerste maanden van het jaar.

"Normaal gesproken verzorgen we tachtig tot negentig uitvaarten per dag. Momenteel zijn dat er landelijk 140. En we zien daar ook nog wel een stijging in", zegt Sandra Zwart van Uitvaartcentrum DELA in Breda tegen ANP Video.

Op diverse locaties heeft het uitvaartbedrijf extra mobiele koelcellen geplaatst. Daarnaast worden er momenteel ’s avonds en op zondagen uitvaarten gehouden. Ook in Breda staat sinds deze week een extra koelcel buiten.

Extra koelcapaciteit

"We hebben extra koelcapaciteit nodig, omdat we zagen dat het aantal overledenen aan het stijgen was. We willen ervoor zorgen dat iedereen ook echt terechtkan bij ons uitvaartcentrum", zegt de uitvaartverzorgster. De locatie in Breda heeft het aantal afscheidsdiensten daarom opgeschaald naar vier per dag.

Door aangescherpte coronamaatregelen is het vak van uitvaartverzorger wel erg veranderd. Zwart: "We gaan niet meer naar de mensen thuis. We overleggen nu via videobellen over de invulling van de uitvaart. Dat maakt het een andere manier van werken. Dat is voor nabestaanden ook wel anders en wennen. Er is heel veel begrip, maar het is ook wel pijnlijk dat het nu op deze manier gaat."

Afscheidsdiensten

Bij afscheidsdiensten mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Zij dienen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook bij het condoleren gelden er nieuwe omgangsvormen, een gebaar met de hand op het hart is een alternatief voor een knuffel of het schudden van handen.

Zwart: "Het is een drukke periode, maar we doen het met elkaar, we doen het samen. We willen ervoor zorgen dat alle nabestaanden op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren."

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

1 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

4 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

5 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

5 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

5 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

8 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

8 uur geleden