Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DELA ziet aantal uitvaarten stijgen

DELA ziet aantal uitvaarten stijgen

BREDA (ANP) - Uitvaartonderneming DELA ziet het aantal uitvaarten in de coronacrisis fors stijgen. De uitvaartonderneming verzorgde in maart ongeveer 4000 uitvaarten, tegenover 3000 in de eerste maanden van het jaar.

"Normaal gesproken verzorgen we tachtig tot negentig uitvaarten per dag. Momenteel zijn dat er landelijk 140. En we zien daar ook nog wel een stijging in", zegt Sandra Zwart van Uitvaartcentrum DELA in Breda tegen ANP Video.

Op diverse locaties heeft het uitvaartbedrijf extra mobiele koelcellen geplaatst. Daarnaast worden er momenteel ’s avonds en op zondagen uitvaarten gehouden. Ook in Breda staat sinds deze week een extra koelcel buiten.

Extra koelcapaciteit

"We hebben extra koelcapaciteit nodig, omdat we zagen dat het aantal overledenen aan het stijgen was. We willen ervoor zorgen dat iedereen ook echt terechtkan bij ons uitvaartcentrum", zegt de uitvaartverzorgster. De locatie in Breda heeft het aantal afscheidsdiensten daarom opgeschaald naar vier per dag.

Door aangescherpte coronamaatregelen is het vak van uitvaartverzorger wel erg veranderd. Zwart: "We gaan niet meer naar de mensen thuis. We overleggen nu via videobellen over de invulling van de uitvaart. Dat maakt het een andere manier van werken. Dat is voor nabestaanden ook wel anders en wennen. Er is heel veel begrip, maar het is ook wel pijnlijk dat het nu op deze manier gaat."

Afscheidsdiensten

Bij afscheidsdiensten mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Zij dienen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook bij het condoleren gelden er nieuwe omgangsvormen, een gebaar met de hand op het hart is een alternatief voor een knuffel of het schudden van handen.

Zwart: "Het is een drukke periode, maar we doen het met elkaar, we doen het samen. We willen ervoor zorgen dat alle nabestaanden op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren."

Meer uit Binnenland

OM: op korte termijn nieuwe aanhouding in zaak Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verwacht 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de rechtbank in Amsterdam. Om wie het gaat en wat de rol van deze persoon zou zijn, is niet bekendgemaakt.

48 minuten geleden
Meisje (7) komt om door aanrijding met stadsbus in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 7-jarig meisje is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig jongetje raakte zwaargewond, meldt de politie. Beide kinderen komen uit Utrecht.

1 uur geleden
OM in hoger beroep in 'stealthingzaak'

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een van de twee zogenoemde stealthingzaken die recent dienden. Stealthing is als een man tijdens de seks bewust zijn condoom afdoet zonder dat de bedpartner dat doorheeft. Het hoger beroep gaat om de zaak waarin de man werd vrijgesproken van verkrachting en drie maanden voorwaardelijke celstraf kreeg voor dwang. Het OM vindt de straf niet passen bij de zaak. Ook de advocaat van de 28-jarige verdachte heeft hoger beroep aangetekend en noemt hem onschuldig.

2 uur geleden
Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

HILVERSUM (ANP) - De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek.

3 uur geleden
Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

UTRECHT (ANP) - De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen "steeds meer" van zulke zaken binnen.

7 uur geleden
Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

7 uur geleden
Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wraking

DEN HAAG (ANP) - De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

7 uur geleden