Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dekker wil snelrecht voor vluchtgevaarlijke veroordeelden

Dekker wil snelrecht voor vluchtgevaarlijke veroordeelden

DEN HAAG (ANP) - Nog te veel veroordeelde criminelen slaan op de vlucht voordat zij beginnen aan hun gevangenisstraf, vindt minister Dekker (Rechtsbescherming). Daarom gaat hij meer maatregelen nemen om te zorgen dat veroordeelden hun straf uitzitten, zoals het toepassen van snelrecht.

In 2018 waren er bijna 11.000 veroordeelden onvindbaar. Van hen zijn inmiddels 1466 gevonden en vastgezet, onder wie 503 criminelen die langer dan driehonderd dagen de cel in moesten. Ongeveer 9000 voortvluchtigen zitten volgens de minister waarschijnlijk in het buitenland. Naar hen wordt nog gezocht.

Om te zorgen dat minder mensen hun straf ontlopen, wil Dekker voorkomen dat ze vluchten en hen effectiever opsporen. Daarvoor start de minister een proef met het toepassen van snelrecht voor veroordeelden met een hoger vluchtrisico. Ook wordt gekeken of zij langer in voorlopige hechtenis kunnen blijven. Daarnaast wil Dekker meer internationaal samenwerken, zodat gevluchte criminelen ook in het buitenland gepakt kunnen worden.

De minister zegt wel blij te zijn dat al bijna 1500 gestraften zijn gevonden. Hij wil de aanpak daarom uitbreiden naar andere openstaande straffen, zoals geldboetes en schadevergoedingen. "Op die manier kunnen ook andere veroordeelden hun straf niet ontlopen."

Meer uit Politiek

Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

6 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

16 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

19 uur geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

22 uur geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

22 uur geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

1 dag geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 dag geleden