Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Deken vindt geen bewijs voor lekken van advocaat aan Taghi'

'Deken vindt geen bewijs voor lekken van advocaat aan Taghi'

AMSTERDAM (ANP) - Er is geen bewijs dat advocaat Khalid Kasem in 2015 vertrouwelijke informatie uit een lopend strafonderzoek heeft gelekt naar de organisatie van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. Die conclusie trekt de deken van de Orde van Advocaten Amsterdam, Evert-Jan Henrichs, die naar eigen zeggen "uitgebreid onderzoek" heeft gedaan naar het lek.

Henrichs heeft dan ook "geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen" door Kasem kunnen vaststellen. "Ik heb ook niet kunnen vaststellen wie de informatie wel heeft verstrekt", aldus de Amsterdamse deken, die voor het onderzoek meermaals met de advocaat en andere betrokkenen sprak. Ook heeft hij diverse stukken opgevraagd en het OM om informatie gevraagd.

Kasem is tevreden met de uitkomst. "Aan een nare periode is nu een eind gekomen. De deken heeft langdurig en intensief onderzoek gedaan, waarbij ook het OM was betrokken. Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd, omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden", reageert hij. "De uitkomst van het dekenonderzoek is derhalve geen verrassing voor mij, maar wel een fijne bevestiging van wat ik steeds heb gezegd. Ik hoop dit nu achter mij te kunnen laten."

Onderzoek 26Koper

Het AD meldde vorig jaar dat het Openbaar Ministerie en de politie Kasem ervan beschuldigden dat hij destijds informatie had doorgespeeld uit het zogeheten onderzoek 26Koper. Dat strafproces gaat over het leveren van wapens en auto's of andere hand- en spandiensten aan de bende van Taghi.

De 43-jarige Taghi zou al over informatie hebben beschikt toen de verdachten nog in beperking in voorarrest zaten. Dat wil zeggen dat er met de buitenwereld nog geen contact mag zijn, enkel tussen verdachte en advocaat. De verdachten kregen uiteindelijk jarenlange celstraffen opgelegd.

Steunbewijs

Henrichs gaat er wel vanuit dat de informatie die is gelekt afkomstig is van één van de advocaten in de 26Koper-zaak. Maar om vast te kunnen stellen dat Kasem diegene was, moest daarvoor 'steunbewijs' zijn. En dat heeft de deken niet gevonden.

Het onderzoek door de deken was mede op verzoek van Kasem zelf ingesteld. De advocaat laat weten slechts één dag in het onderzoek 26Koper te hebben opgetreden als raadsman van een van de verdachten. Kasem is partner van het advocatenbureau De Vries & Kasem, dat hij samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft opgericht.

Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Hij werd eind 2019 opgepakt in Dubai, nadat hij jarenlang uit handen van politie en justitie had weten te blijven. Zijn naar verluidt rechterhand Saïd R. werd kort daarna in Colombia gearresteerd. Hij moet nog aan Nederland uitgeleverd worden.

Meer uit Binnenland

Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

3 uur geleden
Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

3 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

3 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

3 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

4 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

6 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

13 uur geleden