'Deken vindt geen bewijs voor lekken van advocaat aan Taghi'
AMSTERDAM (ANP) - Er is geen bewijs dat advocaat Khalid Kasem in 2015 vertrouwelijke informatie uit een lopend strafonderzoek heeft gelekt naar de organisatie van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. Die conclusie trekt de deken van de Orde van Advocaten Amsterdam, Evert-Jan Henrichs, die naar eigen zeggen "uitgebreid onderzoek" heeft gedaan naar het lek.
Henrichs heeft dan ook "geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen" door Kasem kunnen vaststellen. "Ik heb ook niet kunnen vaststellen wie de informatie wel heeft verstrekt", aldus de Amsterdamse deken, die voor het onderzoek meermaals met de advocaat en andere betrokkenen sprak. Ook heeft hij diverse stukken opgevraagd en het OM om informatie gevraagd.
Kasem is tevreden met de uitkomst. "Aan een nare periode is nu een eind gekomen. De deken heeft langdurig en intensief onderzoek gedaan, waarbij ook het OM was betrokken. Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd, omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden", reageert hij. "De uitkomst van het dekenonderzoek is derhalve geen verrassing voor mij, maar wel een fijne bevestiging van wat ik steeds heb gezegd. Ik hoop dit nu achter mij te kunnen laten."
Onderzoek 26Koper
Het AD meldde vorig jaar dat het Openbaar Ministerie en de politie Kasem ervan beschuldigden dat hij destijds informatie had doorgespeeld uit het zogeheten onderzoek 26Koper. Dat strafproces gaat over het leveren van wapens en auto's of andere hand- en spandiensten aan de bende van Taghi.
De 43-jarige Taghi zou al over informatie hebben beschikt toen de verdachten nog in beperking in voorarrest zaten. Dat wil zeggen dat er met de buitenwereld nog geen contact mag zijn, enkel tussen verdachte en advocaat. De verdachten kregen uiteindelijk jarenlange celstraffen opgelegd.
Steunbewijs
Henrichs gaat er wel vanuit dat de informatie die is gelekt afkomstig is van één van de advocaten in de 26Koper-zaak. Maar om vast te kunnen stellen dat Kasem diegene was, moest daarvoor 'steunbewijs' zijn. En dat heeft de deken niet gevonden.
Het onderzoek door de deken was mede op verzoek van Kasem zelf ingesteld. De advocaat laat weten slechts één dag in het onderzoek 26Koper te hebben opgetreden als raadsman van een van de verdachten. Kasem is partner van het advocatenbureau De Vries & Kasem, dat hij samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft opgericht.
Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Hij werd eind 2019 opgepakt in Dubai, nadat hij jarenlang uit handen van politie en justitie had weten te blijven. Zijn naar verluidt rechterhand Saïd R. werd kort daarna in Colombia gearresteerd. Hij moet nog aan Nederland uitgeleverd worden.
Meer uit Binnenland
APELDOORN (ANP) - Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal in het nabijgelegen Zutphen beschikbaar als 'overloop' maar dit stopt op 11 oktober, volgende week vrijdag. Vanaf die dag neemt Ugchelen de rol over, tot het einde van het jaar.
42 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Traditionele media zoals televisie en kranten hebben het lastig door de opkomst van grote techbedrijven achter bijvoorbeeld social media en het kabinet moet daar wat aan doen, vinden onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Anders komt de waakhondfunctie die de media spelen in de democratie in gevaar, valt te lezen in hun rapport. De raad stelt onder meer voor om ervoor te zorgen dat betrouwbare informatie hoger op de tijdlijnen van sociale media en in de resultaten van zoekmachines verschijnt.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Utrecht vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 41-jarige Harry W. uit Arnhem. Het OM achtte onder meer bewezen dat hij in maart 2023 acteur Bas Muijs heeft geprobeerd te doden. Tegen de andere verdachte in de zaak, de 33-jarige Madelon L., eiste het OM een werkstraf van 200 uur voor schuld bij de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Muijs.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kinderen en huishoudens moeten nog vaak lang wachten op actie van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt dat aan de slag moet met berichten over huiselijk geweld. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling."
3 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - De Zuidpier in IJmuiden is per direct gesloten. Volgens Rijkswaterstaat is er door storm Aitor op 27 september schade ontstaan aan het wegdek. Daarom is de pier niet meer veilig voor weggebruikers.
3 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - Het onafhankelijke kennisinstituut Deltares heeft niet kunnen achterhalen wat de bron is van het verboden landbouwgif dinoterb, dat in verhoogde concentraties is aangetroffen in Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had Deltares ingeschakeld voor een verkennend onderzoek. Het instituut, specialist op het gebied van water en ondergrond, heeft echter "geen duidelijk bewijs" gevonden voor een bepaalde bron, staat in het verslag.
4 uur geleden