Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Definitief vonnis in zaak tegen ex-commandant Mladic

Definitief vonnis in zaak tegen ex-commandant Mladic

DEN HAAG (ANP) - Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag doet dinsdag in hoger beroep uitspraak in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische bevelhebber Ratko Mladic (78). Hij kreeg in 2017 levenslang wegens zijn rol in slachtingen onder burgers in de Bosnische afscheidingsoorlog (1992-1995). Voor de moordpartij rond Srebrenica, waar Nederlandse VN-soldaten gelegerd waren, is Mladic wegens volkerenmoord veroordeeld. Aanklagers zijn ook in beroep gegaan omdat ze menen dat Mladic veel meer op zijn kerfstok heeft dan waar hij voor is veroordeeld.

De 78-jarige Mladic vindt dat hij een eenvoudige beroepsmilitair is die zijn land naar eer en geweten heeft verdedigd. Hij wijst alle verwijten aan zijn adres af als valse beschuldigingen van de westerse mogendheden die volgens hem zijn land hebben verwoest. Volgens zijn advocaten staan er talrijke aantoonbare fouten in het vonnis van vier jaar geleden. Ze wilden vrijspraak.

Voor veel Serviërs in Bosnië en Servië is Mladic een oorlogsheld. Mladic werd al aan het eind van de oorlog in staat van beschuldiging gesteld door het net opgerichte internationale Joegoslavië-tribunaal. Maar Mladic wist zich in Servië jarenlang schuil te houden en kon daar pas in mei 2011 worden gearresteerd.

Het tribunaal wordt vooral gesteund door westerse mogendheden die voorstander waren van de afscheiding van Bosnië. Het tribunaal heeft zich vrijwel alleen met de vervolging van Serviërs beziggehouden. Op papier is het tribunaal aan het begin van 2018 opgeheven. Maar er is een opvolger om de zaken af te ronden. Dat instituut noemt zich: Internationaal restmechanisme voor strafrechtbanken.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

1 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

3 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

4 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

7 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

10 uur geleden