Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieministers NAVO-landen bijeen over toestand Oekraïne

Defensieministers NAVO-landen bijeen over toestand Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren en haar collega's van de andere NAVO-landen treffen elkaar opnieuw op het hoofdkwartier in Brussel om over de Russische oorlog tegen Oekraïne te overleggen. De lidstaten overleggen koortsachtig nu het bloedvergieten blijft toenemen en Moskou volgens NAVO-chef Stoltenberg mogelijk zelfs chemische wapens wil inzetten. Ze willen de oostelijke lidstaten die zich bedreigd voelen door de opmars van Rusland versterken, maar blijven volhouden dat ze zich niet in de oorlog zelf mengen, zeggen diplomaten.

Oekraïne, nu bijna drie weken in oorlog en steeds verder in het nauw, zal opnieuw bepleiten dat te veranderen en de NAVO vragen bijvoorbeeld Russische vliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. De Oekraïense defensieminister belt 's ochtends in, als de NAVO-ministers bespreken wat hun nu meteen te doen staat. Ook andere bevriende niet-leden Zweden, Finland en Georgië en EU-buitenlandchef Josep Borrell schuiven aan.

Maar zo'n no fly-zone is voor de NAVO onbespreekbaar, maakte de Amerikaanse ambassadeur bij het militaire bondgenootschap dinsdag nog eens duidelijk. Evenals een NAVO-vredesmissie, zoals Polen opperde. NAVO-landen kunnen eigener beweging Oekraïne met bijvoorbeeld wapens helpen zich te verdedigen. Maar de alliantie moet buiten het conflict blijven, is het stellige voornemen.

De verdediging van de eigen lidstaten, dáárvoor is de NAVO tenslotte bedoeld, blijft secretaris-generaal Stoltenberg maar herhalen. 's Middags bespreken de dertig bondgenoten daarom de versterking op langere termijn van de 'oostflank' van de westerse alliantie, waar de vrees voor Rusland groeit. De militaire leiding van de NAVO zal opdracht krijgen daartoe plannen uit te werken.

Meer uit Buitenland

Rusland wijt burgerslachtoffers op de Krim aan raketten VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een Oekraïense raketaanval op de door Rusland geannexeerde Krim, waarbij vijf mensen onder wie drie kinderen omkwamen en bijna 125 mensen gewond raakten. Bij de aanval werd immers gebruikgemaakt van door de VS geleverde raketten, aldus het Russische ministerie van Defensie, dat sprak van een "doelbewuste raketaanval op vreedzame inwoners".

1 uur geleden
Nog twee vermisten na noodweer in delen kanton Graubünden

CHUR (ANP/AFP) - Na het noodweer dat delen van het Oost-Zwitserse kanton Graubünden vrijdag trof, zijn er nog twee vermisten. Er wordt van uitgegaan dat ze niet meer in leven zijn. Zondag is bekendgemaakt dat de stoffelijke resten van een vermiste man zijn aangetroffen in het dal van Mesolcina, niet ver van de Italiaanse grens. De man verdween vrijdag meer dan acht kilometer van de plek waar zijn lichaam door bergingswerkers werd gevonden.

2 uur geleden
Groothertog Luxemburg draagt taken over

LUXEMBURG (ANP) - De 69-jarige Luxemburgse groothertog Henri draagt taken over aan zoon Guillaume. Hij zei dit in een toespraak op de nationale feestdag van het land. "Ik wil meedelen dat ik besloten heb prins Guillaume in oktober te benoemen tot luitenant-vertegenwoordiger", aldus de groothertog.

4 uur geleden
Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende dagen 1600 evenementen gepland en er worden nieuwe spotjes uitgezonden op televisie en verspreid via sociale media, staat in een memo die is ingezien door het Amerikaanse NBC News.

4 uur geleden
Toeristen kunnen weer naar Capri na reparatie waterpijpleiding

CAPRI/NAPELS (ANP/DPA) - Na de reparatie van een waterpijpleiding naar het eiland Capri kunnen toeristen weer naar het geliefde eiland toe. Burgemeester Paolo Falco heeft zondag gezegd dat alle reisbeperkingen zijn ingetrokken. Zaterdag werd de toevoer van drinkwater geblokkeerd door met name een luchtbel in de leiding, maar de problemen zijn verholpen.

6 uur geleden
Netanyahu: we zagen dramatische afname in wapenleveranties VS

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verwachting uitgesproken dat onenigheid met de Verenigde Staten over wapenleveranties aan zijn land in de nabije toekomst zal worden opgelost. De regeringschef zei tijdens kabinetsberaad dat die leveranties ongeveer vier maanden geleden "een dramatische afname" begonnen te vertonen.

6 uur geleden
Oekraïne meldt vernietiging kruisraketten bij Kyiv

KYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR/DPA) - Oekraïne zegt twee kruisraketten te hebben neergehaald die richting de hoofdstad vlogen. In Kyiv waren explosies te horen. De gouverneur van het hoofdstedelijke gebied zei dat twee mensen lichtgewond raakten door vallende raketresten. Een twintigtal huizen en meerdere bedrijven zouden schade hebben opgelopen.

7 uur geleden