Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieminister VS: wereld onveiliger door klimaatverandering

Defensieminister VS: wereld onveiliger door klimaatverandering

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Defensie heeft gewaarschuwd dat klimaatverandering ook nieuwe veiligheidsrisico's met zich meebrengt. "Klimaatverandering maakt de wereld onveiliger en we moeten in actie komen", zei Lloyd Austin op de digitale klimaattop van president Joe Biden.

Austin noemde de klimaatcrisis "zeer destabiliserend" voor de wereld. Hij wees op het smeltende ijs in het Arctisch gebied. Dat leidt tot volgens de minister tot meer concurrentie om daar grondstoffen te bemachtigen. Hij zei dat extreem weer de laatste jaren ook voor miljarden aan schade heeft aangericht op Amerikaanse militaire installaties.

Op andere plaatsen in de wereld worden volgens Austin miljoenen mensen bedreigd door droogte en hongersnood. De massamigratie van mensen die vluchten voor de gevolgen van klimaatverandering kan de stabiliteit in de wereld ondermijnen, waarschuwde de minister. Vluchtelingen lopen het risico uitgebuit te worden of te radicaliseren.

Klimaatplan

"Van kust tot kust en in de hele wereld heeft de klimaatcrisis aanzienlijke schade aangericht en mensen in gevaar gebracht", zei Austin. "En het maakt het voor ons lastiger om onze missie uit te voeren om de Verenigde Staten en onze bondgenoten te verdedigen."

President Biden presenteerde donderdag al een ambitieus klimaatplan. Hij wil de uitstoot van broeikasgassen van zijn land voor 2030 halveren ten opzichte van het niveau van 2005. De Democraat heeft de tientallen wereldleiders op zijn klimaattop aangemoedigd om ook grotere stappen te zetten.

Meer uit Buitenland

Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

42 minuten geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

52 minuten geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

1 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

2 uur geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

2 uur geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

2 uur geleden
President Macron reageert geschokt op 'laffe' aanval op kinderen

PARIJS/ANNECY (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd op "de volstrekt laffe aanval" op kinderen op een kinderspeelplaats in Annecy. Hij zei dat de natie in shock verkeert. De man viel in een park in het centrum van de stad aan met een mes. Daarbij raakten volgens de laatste cijfers vier kinderen en een volwassene zwaar gewond. Ze verkeren volgens Franse media in levensgevaar.

2 uur geleden