Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieminister VS: grondoorlog Gaza duurt minstens 9 maanden

Defensieminister VS: grondoorlog Gaza duurt minstens 9 maanden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin denkt dat een Israëlische grondinvasie van Gaza langer kan duren dan negen maanden. Dat zei Austin tegen het programma This Week op de Amerikaanse zender ABC. "Ik voorzie een gevecht gekenmerkt door veel zelfgemaakte bommen en boobytraps."

Austin hield een periode van negen maanden als referentie aan omdat het in 2016 zo lang duurde om de controle over de Noord-Iraakse stad Mosul terug te krijgen van ISIS. Die operatie overzag Austin als commandant van Centcom, het Amerikaanse militaire hoofdkwartier dat zich richt op het Midden-Oosten, Afrika en grote delen van westelijk Azië. In die rol was hij van 2013 tot 2016 betrokken bij de strijd in Irak en Syrië.

"Stedelijke gevechten zijn buitengewoon moeilijk, het gaat in een langzaam tempo", zei Austin onder andere tegen This Week. Een grondoorlog in de Gazastrook kan volgens hem nog lastiger zijn dan de strijd destijds in Mosul "door het ondergrondse netwerk van tunnels dat Hamas in de loop van de tijd heeft aangelegd en het feit dat ze veel tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op een gevecht".

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

26 minuten geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

5 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

6 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

8 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

9 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden