Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieminister VS bezoekt Irak bijna 20 jaar na invasie

Defensieminister VS bezoekt Irak bijna 20 jaar na invasie

BAGDAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft een onaangekondigd bezoek aan Irak gebracht. Hij laat zo zien dat de Amerikanen militair aanwezig willen blijven in het verscheurde land. De VS hebben nog steeds 2500 militairen in Irak en 900 in het aangrenzende Syrië.

Austin beklemtoonde tijdens een bezoek aan de Iraakse premier Mohammed Shia' al-Sudani dat de Amerikanen er uitgenodigd door de Iraki's zullen blijven en nu bezig zijn met een missie om de strijd tegen het terrorisme te ondersteunen.

Het is 19 maart twintig jaar geleden dat de VS Irak binnenvielen met als omstreden rechtvaardiging dat het land massavernietigingswapens zou hebben. Dat was niet het geval, maar de Amerikaanse aanval, gesteund door onder meer Britten en Australiërs, ontwrichtte het land. Irak werd acht jaar lang bezet door een Amerikaanse troepenmacht. Er vielen honderdduizenden slachtoffers en volgens waarnemers van de Iraq Body Count Project zijn alleen al in de jaren 2003 - 2008 zeker 100.000 burgers gedood.

Na de Amerikaanse inval zaten er in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad veel tegenstanders van de Amerikanen vast, onder wie latere leiders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die ontstond uit strijders die zich in 2004 tegen de bezetters keerden. Iraakse ex-militairen door de Amerikaanse bezettingsmacht uit het leger waren ontslagen, werden leidende figuren bij de opmars van IS in de regio tien jaar na de Amerikaanse invasie. De strijd in Irak duurt nog steeds voort.

Meer uit Buitenland

Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

1 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

3 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

4 uur geleden
Rusland meldt drie burgerdoden door droneaanval op Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op Belgorod zijn drie burgers omgekomen en drie anderen gewond geraakt, meldt de gouverneur van de Russische regio, Vjatsjeslav Gladkov. De drone raakte een auto.

4 uur geleden
Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

6 uur geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

6 uur geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

6 uur geleden