Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieminister VS bezoekt Irak bijna 20 jaar na invasie

Defensieminister VS bezoekt Irak bijna 20 jaar na invasie

BAGDAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft een onaangekondigd bezoek aan Irak gebracht. Hij laat zo zien dat de Amerikanen militair aanwezig willen blijven in het verscheurde land. De VS hebben nog steeds 2500 militairen in Irak en 900 in het aangrenzende Syrië.

Austin beklemtoonde tijdens een bezoek aan de Iraakse premier Mohammed Shia' al-Sudani dat de Amerikanen er uitgenodigd door de Iraki's zullen blijven en nu bezig zijn met een missie om de strijd tegen het terrorisme te ondersteunen.

Het is 19 maart twintig jaar geleden dat de VS Irak binnenvielen met als omstreden rechtvaardiging dat het land massavernietigingswapens zou hebben. Dat was niet het geval, maar de Amerikaanse aanval, gesteund door onder meer Britten en Australiërs, ontwrichtte het land. Irak werd acht jaar lang bezet door een Amerikaanse troepenmacht. Er vielen honderdduizenden slachtoffers en volgens waarnemers van de Iraq Body Count Project zijn alleen al in de jaren 2003 - 2008 zeker 100.000 burgers gedood.

Na de Amerikaanse inval zaten er in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad veel tegenstanders van de Amerikanen vast, onder wie latere leiders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die ontstond uit strijders die zich in 2004 tegen de bezetters keerden. Iraakse ex-militairen door de Amerikaanse bezettingsmacht uit het leger waren ontslagen, werden leidende figuren bij de opmars van IS in de regio tien jaar na de Amerikaanse invasie. De strijd in Irak duurt nog steeds voort.

Meer uit Buitenland

Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

6 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

7 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

11 uur geleden