Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieminister Rusland: hoofddoelen eerste fase bereikt

Defensieminister Rusland: hoofddoelen eerste fase bereikt

MOSKOU (ANP/RTR) - Volgens de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe is de Oekraïense militaire capaciteit drastisch gereduceerd en is daarmee het hoofddoel van de eerste fase van de aanval bereikt. Oekraïne heeft volgens hem bijvoorbeeld helemaal geen marine meer. Hij waarschuwde ook dat Rusland "op een geëigende manier" zal reageren als NAVO-landen Oekraïne voorzien van vliegtuigen of luchtafweer.

Het voornaamste doel is nu de regio Donbas te "bevrijden" volgens Sjojgoe. De regio kwam in 2014 in opstand na de afzetting van de gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Sindsdien was er een oorlog gaande tussen pro-Russische separatisten enerzijds en Oekraïense militairen en milities anderzijds. Volgens Sjojgoe vechten ook buitenlandse huurlingen aan de zijde van Oekraïne en zijn er zeshonderd omgekomen in twee weken tijd.

Sjojgoe sprak tijdens beraad in zijn ministerie waar ook stafchef generaal Valeri Gerasimov bij aanwezig was. Het was voor het eerst sinds 11 maart dat de defensieminister te zien én te horen was. Hij verdween 11 maart uit beeld en was slechts één keer te zien, afgelopen donderdag, tijdens een beraad van de veiligheidsraad van Poetin. Gerasimov was recent ook enige tijd uit beeld.

Het is volgens het Kremlin omdat ze het zo druk hebben met "de speciale militaire operatie in Oekraïne" en geen tijd voor de media meer hebben. Geruchten deden de ronde dat de legerleiders in de problemen zijn geraakt door de trage of vastgelopen opmars in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

1 uur geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

3 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

4 uur geleden
Volt-Europarlementariërs niet naar liberalen, blijven bij groenen

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van Volt bedanken voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze blijven liever bij de groenen, omdat de liberalen volgens hen niet genoeg afstand nemen van rechts-nationalisten.

4 uur geleden
Rutte verzekerd van NAVO-baan na opgave Roemeense rivaal

BOEKAREST (ANP) - De weg is vrij voor demissionair premier Mark Rutte om de hoogste baas van de NAVO te worden. De enige tegenkandidaat, de Roemeense president Klaus Iohannis, heeft zich teruggetrokken. Na alle andere NAVO-landen steunt ook Roemenië nu Rutte, zegt Iohannis. Belangrijkste obstakel Hongarije liet dinsdag al weten zich achter de Nederlander te scharen.

4 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

5 uur geleden