Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

SLIEDRECHT (ANP) - Noord-Koreaanse cyberspionnen zijn heel snel betrapt toen ze eind vorig jaar binnendrongen bij een defensiebedrijf in Nederland. Binnen een paar uur werd de aanval ontdekt en gestopt, zegt cyberbeveiliger ESET, dat de hackpoging detecteerde. Er is maar één laptop besmet, en niet de bedrijfssystemen, en het is waarschijnlijk niet gelukt om informatie te stelen.

ESET zegt niet om welk bedrijf het gaat en waar in Nederland het gevestigd is. De aanvalspoging werd in juni naar buiten gebracht. Toen was het niet duidelijk hoelang de hackers hebben kunnen rondsnuffelen en of ze informatie hebben weten te stelen. Het was ze waarschijnlijk te doen om het stelen van bedrijfsgegevens.

De aanval wordt toegeschreven aan Lazarus, een schimmige hackersgroep die voor het Noord-Koreaanse bewind zou werken. Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor grote aanvallen. Zo zouden de hackers in 2016 hebben geprobeerd om een miljard dollar te stelen van de centrale bank van Bangladesh.

Herkomst hack

Een medewerker van het defensiebedrijf kreeg vorig jaar een bericht via LinkedIn Messaging. Daarin stond een zogenaamd aanbod voor een nieuwe baan, mogelijk bij Project Kuiper, een satellietnetwerk dat Amazon wil opzetten. De medewerker opende nietsvermoedend de bijlage, en daarmee werd de laptop besmet. "De hackers hadden bestanden kunnen downloaden, uploaden, herschrijven en verwijderen; ze konden bijhouden welke toetsen op het toetsenbord werden ingedrukt en ze konden afbeeldingen van het scherm maken. Ze hebben niet een Zwitsers zakmes, maar een heel arsenaal aan wapens losgelaten op één enkele laptop. Deze hackers weten echt wat ze aan het doen zijn, ze zijn groot en georganiseerd", zegt bestuursvoorzitter Dave Maasland van de Nederlandse tak van ESET.

Maasland noemt de aanval "een wake-upcall dat bedrijven en onze vitale infrastructuur gericht worden aangevallen met geavanceerde digitale wapens". Hij roept overheid en bedrijven op samen te werken "want geen enkele organisatie in Nederland is in zijn eentje opgewassen tegen dit soort aanvallen".

Poging in België

Volgens ESET heeft Noord-Korea ook geprobeerd de computer van een politiek journalist in België te besmetten. Dat lukte niet. De naam van de journalist is niet bekendgemaakt. Maasland: "Lazarus kiest heel zorgvuldig zijn doelwitten uit. Je kunt ervan uitgaan dat ze een belangrijke reden hadden om juist deze journalist aan te vallen, vanwege diens netwerk."

Meer uit Binnenland

Kamer wil meer controle kabinet over lerarentekort

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer actie onderneemt tegen het lerarentekort. Partijen hebben hier meerdere voorstellen voor gedaan die worden gesteund door een meerderheid in het parlement.

20 minuten geleden
Jetten wil loket voor opgeschorte groene subsidie weer openen

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten wil dat ondernemers straks weer met subsidie advies kunnen vragen over vergroening. Een regeling die hiervoor was bedoeld, schortte hij in juli dit jaar op omdat de subsidie niet het gewenste effect bleek te hebben en ondernemers klaagden over malafide adviseurs. Hij hoopt dat de Tweede Kamer meewerkt, en de aangescherpte regeling vanaf 1 januari weer in laat gaan.

33 minuten geleden
Code geel voor zuidwesten van Nederland vanwege dichte mist

DEN HAAG (ANP) - Een deel van Nederland moet opnieuw rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft dinsdagavond voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht code geel afgegeven. De waarschuwing is vooralsnog tot 10.00 uur woensdagmorgen van kracht.

43 minuten geleden
Afgevaardigden Qatar met eigen armband om naast minister Helder

AL KHOR (ANP) - Twee Qatarese afgevaardigden hebben op het WK in het stadion naast sportminister Conny Helder een eigen armband omgedaan tijdens de wedstrijd tussen Oranje en Qatar. Volgens de NOS betuigden ze daarmee steun voor de Palestijnse zaak. Het motief van de armband komt overeen met traditionele patronen op Palestijnse sjaals, zogenoemde keffiyeh-sjaals.

1 uur geleden
Kabinet wil 2 nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil twee kerncentrales laten bouwen die in 2035 gereed moeten zijn. De voorkeur gaat hierbij uit naar het Zeeuwse Borssele, waar nu al de enige kerncentrale staat. Verscheidene bronnen bevestigen dit na een bericht van RTL Nieuws.

1 uur geleden
Rotterdam wil geen uitbreiding aantal vluchten op luchthaven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil dat het kabinet in de toekomst geen groei van het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal toestaan. Het stadsbestuur geeft met deze zienswijze gehoor aan de bezwaren tegen uitbreiding van de luchthaven die leven bij burgers en in de gemeenteraad.

2 uur geleden
CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

UTRECHT (ANP) - Leden van vakbond CNV Vakmensen hebben ingestemd met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. Ze gaan akkoord met de afspraken die vorige week zijn gemaakt met werkgeversverbond KNV Zorgvervoer en Taxi.

2 uur geleden