Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

SLIEDRECHT (ANP) - Noord-Koreaanse cyberspionnen zijn heel snel betrapt toen ze eind vorig jaar binnendrongen bij een defensiebedrijf in Nederland. Binnen een paar uur werd de aanval ontdekt en gestopt, zegt cyberbeveiliger ESET, dat de hackpoging detecteerde. Er is maar één laptop besmet, en niet de bedrijfssystemen, en het is waarschijnlijk niet gelukt om informatie te stelen.

ESET zegt niet om welk bedrijf het gaat en waar in Nederland het gevestigd is. De aanvalspoging werd in juni naar buiten gebracht. Toen was het niet duidelijk hoelang de hackers hebben kunnen rondsnuffelen en of ze informatie hebben weten te stelen. Het was ze waarschijnlijk te doen om het stelen van bedrijfsgegevens.

De aanval wordt toegeschreven aan Lazarus, een schimmige hackersgroep die voor het Noord-Koreaanse bewind zou werken. Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor grote aanvallen. Zo zouden de hackers in 2016 hebben geprobeerd om een miljard dollar te stelen van de centrale bank van Bangladesh.

Herkomst hack

Een medewerker van het defensiebedrijf kreeg vorig jaar een bericht via LinkedIn Messaging. Daarin stond een zogenaamd aanbod voor een nieuwe baan, mogelijk bij Project Kuiper, een satellietnetwerk dat Amazon wil opzetten. De medewerker opende nietsvermoedend de bijlage, en daarmee werd de laptop besmet. "De hackers hadden bestanden kunnen downloaden, uploaden, herschrijven en verwijderen; ze konden bijhouden welke toetsen op het toetsenbord werden ingedrukt en ze konden afbeeldingen van het scherm maken. Ze hebben niet een Zwitsers zakmes, maar een heel arsenaal aan wapens losgelaten op één enkele laptop. Deze hackers weten echt wat ze aan het doen zijn, ze zijn groot en georganiseerd", zegt bestuursvoorzitter Dave Maasland van de Nederlandse tak van ESET.

Maasland noemt de aanval "een wake-upcall dat bedrijven en onze vitale infrastructuur gericht worden aangevallen met geavanceerde digitale wapens". Hij roept overheid en bedrijven op samen te werken "want geen enkele organisatie in Nederland is in zijn eentje opgewassen tegen dit soort aanvallen".

Poging in België

Volgens ESET heeft Noord-Korea ook geprobeerd de computer van een politiek journalist in België te besmetten. Dat lukte niet. De naam van de journalist is niet bekendgemaakt. Maasland: "Lazarus kiest heel zorgvuldig zijn doelwitten uit. Je kunt ervan uitgaan dat ze een belangrijke reden hadden om juist deze journalist aan te vallen, vanwege diens netwerk."

Meer uit Binnenland

Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

48 minuten geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

1 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

2 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

3 uur geleden
Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

4 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

4 uur geleden