Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie zet nadrukkelijk in op personeelsbeleid

Defensie zet nadrukkelijk in op personeelsbeleid

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft volgend jaar 11,5 miljard euro te besteden. Deze kabinetsperiode kreeg het departement er structureel 1,7 miljard bij, incidenteel kwam er nog eens hetzelfde bedrag bij. Toch kampt het al jaren met een tekort aan mensen. Volgend jaar wil het ministerie zich nadrukkelijk profileren als moderne werkgever in de hoop nieuw personeel aan te trekken.

Het ministerie zoekt nieuwe wegen om aan personeel te komen. Zo wordt onder meer geprobeerd meer regionaal te werven. De ervaringen zijn positief, aldus het ministerie. Ook wordt gekeken of reservisten en inhuur van externen voor extra capaciteit kunnen zorgen. Met het samenvoegen van veteranenorganisaties hoopt het ministerie volgend jaar de zorg voor veteranen te verbeteren.

Voor het eerst komt Defensie met een materieelbegrotingsfonds. Daarin zit voor volgend jaar 4,6 miljard en voor de komende vijftien jaar ongeveer 66 miljard. Het fonds moet zorgen voor een beter overzicht van de kosten en baten van investeringen en onderhoud. Verder moet de begroting door het fonds minder kwetsbaar worden voor plotselinge veranderingen en tegenvallers.

In 2024 moeten NAVO-landen 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp - de totale omvang van de economie) uitgeven aan Defensie. Volgend jaar komt Nederland uit op 1,48 procent, een behoorlijke stijging. Dat komt omdat Defensie meer geld krijgt maar de economie krimpt door de coronacrisis. Ondanks de stijging blijft Nederland tot de NAVO-landen behoren met het laagste percentage.

Meer uit Politiek

Rutte: voor- én nadelen aan wensen van partijen, Kamer is aan zet

DEN HAAG (ANP) - De voorstellen die veel partijen op tafel hebben gelegd om in de begroting voor volgend jaar meer te doen voor bepaalde inkomensgroepen, "hebben allemaal voor- én nadelen", waarschuwt minister-president Mark Rutte. Hij benadrukt dat de Tweede Kamer erover gaat, nu het kabinet demissionair is.

15 minuten geleden
GL en PvdA 'fuseren' in Zuid-Holland en zijn nu grootste partij

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen", aldus Özkaya, die de 'fusie' een "diepgewortelde wens" van de leden noemt.

1 uur geleden
D66'ers zetten gepasseerde Kamerleden alsnog op kandidatenlijst

DEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben twee Kamerleden die niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, daar alsnog opgezet. Kiki Hagen komt op plek 38 van de lijst en Hind Dekker-Abdulaziz op plaats 46. Hagen haalde bij de vorige verkiezingen bijna 25.000 voorkeurstemmen, ruim genoeg voor een zetel.

1 uur geleden
Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

9 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

14 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

14 uur geleden
Den Haan opgelucht door vertrek uit Kamer na 2,5 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan, die namens 50PLUS in eerste instantie de Kamer in kwam, voelt zich opgelucht dat ze de Tweede Kamer verlaat. Ze doet niet mee aan de komende verkiezingen. Ze is evenwel "dankbaar en blij" dat ze tweeënhalf jaar Kamerlid mocht zijn.

14 uur geleden