Defensie wil bedrijven inschakelen voor patrouilles Noordzee
DEN HAAG (ANP) - Defensie wil private bedrijven inschakelen om te helpen bij patrouilles op de Noordzee. Dat bevestigt een defensiewoordvoerder na berichtgeving door Pointer. Het zou gaan om ongewapende schepen die moeten opletten wat andere schepen doen.
"We hebben twee vaartuigen in bestelling, maar die worden waarschijnlijk pas in 2026 in gebruik genomen door de marine", zegt de woordvoerder. "Het is dus een tijdelijke maatregel." Gesprekken met bedrijven die de taak op zich kunnen nemen, zijn volgens de woordvoerder al aan de gang.
Het geld voor de private patrouilles komt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat een programma leidt om de infrastructuur op de Noordzee te beschermen. Het ministerie ziet "steeds meer ongewenste activiteiten van statelijke actoren op de Noordzee", terwijl kabels tussen windparken en de kust steeds belangrijker worden om Nederland van energie te voorzien.
De sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen tussen Duitsland en Rusland ruim twee jaar geleden laten volgens Infrastructuur en Waterstaat zien hoe kwetsbaar de infrastructuur op de zeebodem is. Deze week zijn Duitsland en Finland ook een onderzoek begonnen naar de breuk in een glasvezelkabel in de Oostzee.
Meer uit Politiek
ARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en de christelijke oppositiepartijen praten maandagmiddag verder over de onderwijsbegroting, en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord valt evenwel nog niet te verwachten, ook omdat PVV-leider Geert Wilders nog in Israël is voor een bezoek.
23 uur geledenEIJSDEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber bestrijdt dat de inzet op grenscontroles een symboolmaatregel is. "Ik zie het helemaal niet als symboolpolitiek." De bewindsvrouw wijst vooral op het bredere "mandaat" dat de Koninklijke Marechaussee heeft gekregen om "efficiënter te gaan werken". Extra marechaussees worden niet ingezet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De financieel specialisten van de coalitiepartijen praten met hun collega's uit het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over geld om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Vrijdag bleek dat de partijen het over de onderwijsbegroting zo goed als eens zijn, de vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de gevolgen van de snelle opkomst van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) voor de minderheden in Syrië. Het "wrede regime" van Bashar al Assad kwam zondag ten val na een opmars van opstandelingen die ruim een week geleden werd ingezet door HTS.
1 dag geleden