Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie VS gaat miljardenproject JEDI opnieuw aanbesteden

Defensie VS gaat miljardenproject JEDI opnieuw aanbesteden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een streep gezet door het 10 miljard dollar kostende JEDI-cloud-computingproject. Het Pentagon heeft namelijk besloten de opdracht opnieuw aan te besteden, waarbij het werk tussen meerdere partijen wordt verdeeld. Volgens het ministerie gaat het bij de nieuwe aanbesteding om een zogeheten multi-vendor-project.

Volgens het Pentagon zijn alleen Microsoft en Amazon vooralsnog in staat om aan de eisen van het Pentagon te voldoen. Daarom kunnen alleen die bedrijven nu meedingen naar de opdracht. Andere partijen hebben zich nog te bewijzen. Microsoft en Amazon krijgen de deal overigens niet automatisch toegewezen. De bedrijven zullen met voorstellen moeten moeten komen over hoe ze aan de eisen van de overheid zullen voldoen, zo klinkt het.

Het lucratieve contract werd door de vorige regering gegund aan Microsoft. Dit tot groot ongenoegen van concurrent Amazon, dat de beslissing aanvocht. Volgens Amazon lagen politieke spelletjes aan de basis van de beslissing van de regering-Trump om met Microsoft in zee te gaan.

Trump

Bekend is dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump geen fan is van toenmalig Amazon-baas Jeff Bezos. Trump had het Amazon-bod voor de opdracht eerder openlijk bespot en de gunning uitgesteld. Ook uitte Trump geregeld kritiek op Amazon.

Voor kenners gold de poging van Amazon om het JEDI-contract, waarbij het Pentagon wordt onderworpen aan een digitaal moderniseringsproces, als bijzonder kansrijk. Vooral omdat Amazon Web Services ook al geclassificeerde servers aan de CIA levert.

Microsoft

Microsoft zei in een reactie dat het de beslissing om het contract te laten vallen begreep en respecteerde omdat het ministerie van Defensie een langdurige strijd in de rechtszaal te wachten zou staan. "De veiligheid van de Verenigde Staten is belangrijker dan welk contract dan ook", aldus het bedrijf. Amazon reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De toekomst van het JEDI-cloudprogramma kwam eerder dit jaar op losse schroeven te staan. Ambtenaren van Defensie zeiden eerder al het contract te verscheuren als daadwerkelijk zou blijken dat politieke inmenging van Trump de reden was dat Amazon in eerste instantie misgreep.

Meer uit Financieel

Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM Ben Smith benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

25 minuten geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

1 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

1 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

1 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

2 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

3 uur geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

3 uur geleden