Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

Maar deze week is in het archief een gegevensdrager gevonden met daarop het rapport, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer vrijdag. "Ik heb opdracht gegeven om de feiten rondom het nu aangetroffen rapport op een rij te zetten en door te gaan met het onderzoeken van de nu aangetroffen gegevensdragers."

Over de inhoud wil ze nog niets kwijt. De Australische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Marteling en executie

In 2020 kwam een officieel Australisch rapport naar buiten dat elitetroepen van het land tussen 2005 en 2016 in Uruzgan 39 moorden hebben gepleegd. Volgens de Australiërs was er geen sprake van Nederlandse betrokkenheid. Nederland leidde de missie in Uruzgan tussen 2006 en 2010.

Kort na het verschijnen van het rapport verklaarde een Nederlandse inlichtingenofficier dat hij in mei 2010 in Uruzgan een rapport zou hebben opgesteld waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische special forces. Zij zouden een Afghaanse man die was vrijgelaten door de Nederlanders kort na zijn vrijlating hebben opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Het slachtoffer was eerder opgepakt in verband met (betrokkenheid bij) de dood van twee Nederlandse mariniers.

Archief niet op orde

Defensie ging daarna op zoek, maar vond toen niets in het archief, dat niet op orde bleek. "De vondst van het betreffende rapport onderstreept het belang van het op orde brengen van alle missie-archieven", aldus Ollongren.

Meer uit Politiek

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

18 uur geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

19 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

1 dag geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

1 dag geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

1 dag geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

2 dagen geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

3 dagen geleden