Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

Maar deze week is in het archief een gegevensdrager gevonden met daarop het rapport, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer vrijdag. "Ik heb opdracht gegeven om de feiten rondom het nu aangetroffen rapport op een rij te zetten en door te gaan met het onderzoeken van de nu aangetroffen gegevensdragers."

Over de inhoud wil ze nog niets kwijt. De Australische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Marteling en executie

In 2020 kwam een officieel Australisch rapport naar buiten dat elitetroepen van het land tussen 2005 en 2016 in Uruzgan 39 moorden hebben gepleegd. Volgens de Australiërs was er geen sprake van Nederlandse betrokkenheid. Nederland leidde de missie in Uruzgan tussen 2006 en 2010.

Kort na het verschijnen van het rapport verklaarde een Nederlandse inlichtingenofficier dat hij in mei 2010 in Uruzgan een rapport zou hebben opgesteld waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische special forces. Zij zouden een Afghaanse man die was vrijgelaten door de Nederlanders kort na zijn vrijlating hebben opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Het slachtoffer was eerder opgepakt in verband met (betrokkenheid bij) de dood van twee Nederlandse mariniers.

Archief niet op orde

Defensie ging daarna op zoek, maar vond toen niets in het archief, dat niet op orde bleek. "De vondst van het betreffende rapport onderstreept het belang van het op orde brengen van alle missie-archieven", aldus Ollongren.

Meer uit Politiek

Klever stuurt geen ambtenaar naar gesprek Kamerleden over Syrië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".

17 uur geleden
Oppositiepartijen: woensdag erop of eronder voor deal onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.

20 uur geleden
Coalitie- en oppositiepartijen hervatten overleg over onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.

21 uur geleden
Ook ChristenUnie neemt afstand van 'polariserende' motie Becker

DEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.

21 uur geleden
Gelderland moet in spoeddebat 'verboden' staatssteun uitleggen

ARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.

1 dag geleden
Grote zorgen Raad van State over asielvoorstellen minister Faber

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.

1 dag geleden
Klever leidt handelsmissie naar streng islamitisch Saudi-Arabië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

1 dag geleden