
Defensie schrijft nieuwe radar in Herwijnen nog niet af
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil geen militair radarsysteem in het Gelderse Herwijnen, maar het ministerie van Defensie schrijft deze locatie nog niet definitief af. Zolang nog enkele onderzoeken lopen zal het kabinet echter geen "onomkeerbare stappen" nemen, belooft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).
De Kamer is niet gerustgesteld door deze woorden, bleek woensdag tijdens een debat. "Het is een heel slimme manier om weer uit te komen bij Herwijnen", denkt Sadet Karabulut (SP). Volgens CDA'er Martijn van Helvert zit "Defensie in een tunnelvisie die alleen gericht is op de uitkomst: radar in Herwijnen".
Defensie onderzoekt op verzoek van D66 of de nieuwe Smart-L radar hoger kan komen te staan in Herwijnen en welke gevolgen dat heeft voor de blootstelling aan straling. Dat onderzoek is volgens Visser nodig om een referentiekader te hebben voor mogelijke alternatieve locaties.
Beste locatie
Herwijnen is "nog steeds de beste locatie" voor de radar, verklaarde de bewindsvrouw. Maar ze zegt ook aan de wens van de Kamer tegemoet te komen door "heel zorgvuldig" te blijven zoeken naar een alternatieve locatie. Die is tot dusver nog niet gevonden.
Het CDA wil opnieuw een uitspraak van de Kamer over het afwijzen van Herwijnen als vestigingsplaats voor de radar. Visser ontraadt die motie. Als er geen enkele andere plek beschikbaar is "dan moet u ook een goede reden hebben om te zeggen: toch een andere locatie".
Het onderzoek in Herwijnen en een zoektocht naar een alternatief moeten in de tweede kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Tot dat moment zal er dus niets gebeuren in de Gelderse plaats, zegt Visser. De radar is nodig voor de bewaking van het luchtruim. De oude radar is aan het eind van zijn levensduur.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
3 uur geledenBREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.
5 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.
5 uur geleden