
Defensie: Patriot-lanceerinrichtingen en -raketten naar Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - Defensie levert twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten van een Patriot-batterij aan Oekraïne. Ook gaat Nederland een bijdrage leveren aan het trainen van Oekraïense militairen om het luchtafweer te kunnen bedienen, schrijven minister Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
Nederland levert samen met Duitsland en de Verenigde Staten deze luchtafweer aan de regering in Kiev. De gevolgen voor de inzet en gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten zijn volgens de ministers "aanzienlijk", maar acceptabel. Met de Amerikanen worden afspraken gemaakt om de onderdelen versneld te vervangen.
"Hiermee geeft Nederland samen met bondgenoten gehoor aan de dringende oproep van president Zelensky om luchtafweer te leveren tegen de voortdurende aanvallen met raketten en drones op Oekraïense steden", aldus de bewindslieden in de Kamerbrief.
Biden
Een Patriot-systeem bestaat uit een radar voor doelopsporing, een vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Hiermee kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Het wapensysteem kan 20 kilometer hoog en 60 kilometer ver komen.
Eerder deze week maakte premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan president Joe Biden in Washington bekend dat Nederland zou willen meedoen aan het Duits-Amerikaanse plan om Patriots te sturen. Hij kon toen nog niet exact zeggen waaruit de Nederlandse bijdrage zou bestaan.
Voertuigen
Verder maakte Ollongren op een bijeenkomst in het Duitse Ramstein vrijdag bekend dat Nederland met Tsjechië honderd voertuigen met luchtafweergeschut heeft aangekocht voor Oekraïne. Het gaat om terreinwagens met dubbelloops luchtafweerkanonnen die ingezet kunnen worden tegen bijvoorbeeld drones en helikopters.
Eerder leverde Nederland met Tsjechië en de VS al T-72 tanks aan Oekraïne. Die negentig gemoderniseerde en gereviseerde Russische tanks waren naar verluidt oorspronkelijk bedoeld voor Marokko. Den Haag en Washington betaalden elk 45 miljoen euro om de tanks naar het front te kunnen sturen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Rokers kunnen vanaf volgend jaar meer hulp vergoed krijgen bij pogingen om van hun verslaving af te komen. Sinds 2011 zit één stoppoging in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat worden maximaal drie stopprogramma's per jaar. Dit is een van de wijzigingen in de basisverzekering die zorgminister Fleur Agema (PVV) wil doorvoeren per 2026, meldt ze donderdag aan de Kamer.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Bij een internationale politieactie zijn zeker 270 mensen gearresteerd voor handel op ondergrondse onlinemarktplaatsen. Ze kochten en verkochten onder meer drugs, wapens en namaakspullen. In Nederland werden vier mensen opgepakt.
19 minuten geledenHOOFDDORP (ANP) - Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waar Hoofddorp onder valt, is de wijk ingegaan rond de Fanny Blankers-Koenlaan waar woensdag een dodelijk incident was. Daar heeft ze gesproken met omwonenden en ondernemers die vertelden dat ze "ontdaan" waren, meldt de gemeente.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet pauzeert vijf wegprojecten. Dat melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De 1,5 miljard euro die klaarlag voor de projecten wordt gebruikt om tekorten elders op te vangen.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De kritiek dat het kabinet creatief boekhoudt met defensie-uitgaven en de NAVO-norm is niet terecht, vindt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD). Dat de Algemene Rekenkamer het defensiebudget lager inschat dan het kabinet voorgaf, komt door verschillende rekenmethodes. En de waakhond gaat "te kort door de bocht" bij het beschrijven van de NAVO-rekenwijze.
39 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Utrecht vijf jaar cel geëist tegen de 22-jarige Mohamed B. uit Vleuten, onder meer voor het vernielen van 117 graven op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht. In mei vorig jaar zou B. grafstenen omver hebben getrapt en vernielingen hebben aangericht met een hamer. "De vernieling heeft er bij honderden mensen echt op ingehakt", zei de officier van justitie.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt vrijdag een besluit over de ingebruikname van het defensieterrein in Budel waar nu nog een asielzoekerscentrum huist. Dat bevestigt een ingewijde nadat RTL had gemeld dat Defensie de locatie vanaf 2028 weer gaat gebruiken.
1 uur geleden