Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie past werkwijze aan na ophef omstreden dataverzameling

Defensie past werkwijze aan na ophef omstreden dataverzameling

DEN HAAG (ANP) - Defensie gaat de werkwijze omtrent persoonsgegevens aanpassen, nadat vorig jaar ophef was ontstaan over een eenheid die op grote schaal persoonsdata verzamelde om onrust over corona in kaart te brengen. Het zogeheten Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) volgde onder meer coronakritische groepen zoals Viruswaarheid en Gele Hesjes. De grote hoeveelheden data die de eenheid verzamelde, belandden in een computersysteem dat sociale onrust moest voorspellen, meldde NRC in november vorig jaar.

Nu gaat Defensie al voorafgaand controleren of een operatie voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AGV). Dat doet het ministerie in navolging van een onderzoek, waarin meerdere aanbevelingen worden gedaan om beter met persoonsgegevens om te gaan. Ook komt er een extern onderzoek naar de naleving van de AVG-richtlijnen bij verschillende onderdelen van Defensie. Verder wordt de "versnipperde informatie" over hoe om te gaan met de AVG meer bij elkaar gebracht, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

De onderzoekers stellen dat de medewerkers van het LIMC "te goeder trouw" hebben gehandeld en niet bewust de AVG hebben overtreden. De medewerkers zouden "onjuist advies" over de privacywet hebben gekregen, waardoor zij ten onrechte dachten de persoonsgegevens in rapportages op te kunnen nemen. Maar hier was geen wettelijke grondslag voor.

Essentieel

Het onderzoek kwam na de onthullingen van NRC over de omstreden werkwijze van het LIMC. Ongeveer twee weken na de publicatie stopte het LIMC tijdelijk met het verzamelen van data. Dat blijft zo tot nader order, aldus de woordvoerder.

Volgens demissionair defensieminister Ank Bijleveld is het voor Defensie "essentieel om informatiegestuurd op te treden" en is het daarbij "onvermijdelijk" dat persoonsgegevens worden verwerkt. Wel is het "cruciaal dat we ons daarbij steeds aan wet- en regelgeving houden", zegt Bijleveld.

Meer uit Binnenland

Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

58 minuten geleden
Minister: plan om hoger minimumloon te betalen vreselijk slecht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt het innen van belasting op de inkoop van eigen aandelen een "vreselijk, vreselijk slecht plan". De Tweede Kamer kwam tijdens het debat over de miljoenennota op initiatief van PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met dit voorstel om zo een verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Het plan jaagt bedrijven weg, vreest de VVD-bewindsvrouw, waardoor het de schatkist ook helemaal niets oplevert.

1 uur geleden
COA: meer plaats voor minderjarige asielzoekers hard nodig

DEN HAAG (ANP) - De oproep van staatssecretaris Eric van der Burg vrijdag om met spoed meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers, onder wie veel minderjarigen, is dringend nodig, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment arriveren er dagelijks dertig tot vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Ter Apel en daar verbleven donderdag al 330 jongeren.

1 uur geleden
OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van 5,5 tot 7 jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

1 uur geleden
Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

2 uur geleden
Marengo-kroongetuige: te vroeg voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Onno de Jong heeft vrijdagochtend namens zijn cliënt Nabil B. het laatste woord gevoerd. De kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo was niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. "Het is nu nog te vroeg voor een laatste woord. Uiteindelijk zal dat komen, maar nu nog niet", zei De Jong namens B. aan het einde van zijn dupliek, een reactie op het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

5 uur geleden