Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen voor de Franse onderzeebootbouwer Naval niet versoepeld, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. "Dat hebben we niet."
De Volkskrant en de website Marineschepen.nl meldden dat de Fransen in 2022 aangaven niet akkoord te gaan met de voorwaarde dat de Nederlandse Auditdienst Rijk (ADR) onderzoek zou kunnen doen naar de betrouwbaarheid van de offertes van de drie werven die meedongen naar de opdracht voor de bouw van de vier onderzeeboten. Dat zou in strijd zijn met de Franse wet.
De Fransen weigerden volgens beide media de zogenoemde Letter of Commitment te tekenen. In een later overeengekomen concept-Memoranda of Understanding staat uiteindelijk dat betrokken werven "maximaal meewerken" aan de Nederlandse controle voor zover dat mogelijk is binnen de regelgeving van het land van de werf. De juridische dienst van Defensie zou hebben gewezen op de "juridische risico's" van "het aanpassen van de eisen ten gunste van Frankrijk". De Kamer zou niet op de hoogte zijn gesteld van de wijziging, aldus de Volkskrant en Marineschepen.nl.
Anderhalf miljard goedkoper
Het gaat om een opdracht van iets minder dan 6 miljard euro die uiteindelijk voorlopig aan Naval is gegund. De offerte van dat bedrijf was 1,5 miljard euro goedkoper dan die van concurrenten. Naast de Fransen probeerden ook het Zweedse Saab en het Duitse TKMS de opdracht binnen te slepen. De lagere prijs was een belangrijke afweging bij de voorlopige gunning aan Naval dat in handen is van de Franse staat.
"We hebben met de Fransen afgesproken dat onze Auditdienst Rijk dus gewoon toegang heeft tot die boeken. En dan zit daar ook een Franse collega van de auditdienst bij. En dat is de manier waarop zij hun probleem met hun wet hebben opgelost", zegt Van der Maat.
Voorwaarden gelijk
De bewindsman ontkent dat de voorwaarden voor de Fransen zijn aangepast. "Daar is geen sprake van." Hij zegt niet direct te weten of de Fransen twee jaar geleden hebben geweigerd de Letter of Commitment te tekenen. De Auditdienst Rijk mag volgens hem bij de Fransen alles zien wat ze willen zien.
Joeri Pool van de PVV noemde op X het verhaal van de Volkskrant en Marineschepen.nl "zeer zorgwekkend". De SGP, die veel voelt voor de bieding van Saab, zegt steeds meer vraagtekens bij de deal met de Fransen te zetten. Maandag praat Van der Maat met de Tweede Kamer over de aanschaf van de vier onderzeeboten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechiƫ en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.
2 uur geleden