Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot

Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen voor de Franse onderzeebootbouwer Naval niet versoepeld, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. "Dat hebben we niet."

De Volkskrant en de website Marineschepen.nl meldden dat de Fransen in 2022 aangaven niet akkoord te gaan met de voorwaarde dat de Nederlandse Auditdienst Rijk (ADR) onderzoek zou kunnen doen naar de betrouwbaarheid van de offertes van de drie werven die meedongen naar de opdracht voor de bouw van de vier onderzeeboten. Dat zou in strijd zijn met de Franse wet.

De Fransen weigerden volgens beide media de zogenoemde Letter of Commitment te tekenen. In een later overeengekomen concept-Memoranda of Understanding staat uiteindelijk dat betrokken werven "maximaal meewerken" aan de Nederlandse controle voor zover dat mogelijk is binnen de regelgeving van het land van de werf. De juridische dienst van Defensie zou hebben gewezen op de "juridische risico's" van "het aanpassen van de eisen ten gunste van Frankrijk". De Kamer zou niet op de hoogte zijn gesteld van de wijziging, aldus de Volkskrant en Marineschepen.nl.

Anderhalf miljard goedkoper

Het gaat om een opdracht van iets minder dan 6 miljard euro die uiteindelijk voorlopig aan Naval is gegund. De offerte van dat bedrijf was 1,5 miljard euro goedkoper dan die van concurrenten. Naast de Fransen probeerden ook het Zweedse Saab en het Duitse TKMS de opdracht binnen te slepen. De lagere prijs was een belangrijke afweging bij de voorlopige gunning aan Naval dat in handen is van de Franse staat.

"We hebben met de Fransen afgesproken dat onze Auditdienst Rijk dus gewoon toegang heeft tot die boeken. En dan zit daar ook een Franse collega van de auditdienst bij. En dat is de manier waarop zij hun probleem met hun wet hebben opgelost", zegt Van der Maat.

Voorwaarden gelijk

De bewindsman ontkent dat de voorwaarden voor de Fransen zijn aangepast. "Daar is geen sprake van." Hij zegt niet direct te weten of de Fransen twee jaar geleden hebben geweigerd de Letter of Commitment te tekenen. De Auditdienst Rijk mag volgens hem bij de Fransen alles zien wat ze willen zien.

Joeri Pool van de PVV noemde op X het verhaal van de Volkskrant en Marineschepen.nl "zeer zorgwekkend". De SGP, die veel voelt voor de bieding van Saab, zegt steeds meer vraagtekens bij de deal met de Fransen te zetten. Maandag praat Van der Maat met de Tweede Kamer over de aanschaf van de vier onderzeeboten.

Meer uit Politiek

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

59 minuten geleden
Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

1 uur geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

2 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

3 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiƫn) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

4 uur geleden
Achahbar (Toeslagen) hoopt dat haar functie snel overbodig wordt

DEN HAAG (ANP) - "Mijn allerliefste wens zou eigenlijk zijn dat mijn functie zo snel mogelijk overbodig zou worden." Dat zegt Nora Achahbar, beoogd staatssecretaris van Financiƫn, voor haar kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. NSC heeft Achahbar voorgedragen voor het onderdeel Toeslagen, waaronder ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire valt.

5 uur geleden
Karremans (VVD) ziet ook steun voor kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - Er is dan veel kritiek op de VVD die in een kabinet met de PVV stapt, volgens aanstaand staatssecretaris Vincent Karremans zijn er "tegelijkertijd heel veel mensen die daar achter staan en die het ook belangrijk vinden dat het land wordt bestuurd. Zo zit ik er ook in." De VVD-wethouder zelf verlaat het stadsbestuur in Rotterdam voor het staatssecretariaat.

5 uur geleden