Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie onderzoekt omgang met marechaussee die zelfmoord pleegde

Defensie onderzoekt omgang met marechaussee die zelfmoord pleegde

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft een externe deskundige ingeschakeld om te kijken of juist is gehandeld in de ontslagzaak van Lennart Bantema. Dat bevestigt het ministerie van Defensie na berichtgeving van het AD. De marechaussee pleegde begin dit jaar zelfmoord nadat hij was ontslagen.

AD meldt dat de weduwe van Bantema een brief heeft geschreven aan de minister van Defensie, Kajsa Ollongren. "Het proces was afschuwelijk. Hij werd aan de kant gezet als een stuk vuil en de organisatie heeft geen moment naar hem omgekeken", zo stond daar volgens de krant in.

Het ontslag volgde op een onderzoek naar Bantema's rol in de verkoop van een handboeiensysteem, waar hij zelf aan heeft verdiend. Hij zegt dat met de beste bedoelingen gedaan te hebben. De Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Justitie zou hem om hulp gevraagd hebben en hij zou achteraf bereid geweest zijn om het geld aan een goed doel te schenken.

"De KMar wil leren van de gebeurtenissen en weten of er lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst", zegt het ministerie. De externe deskundige kijkt of bij het ontslag fouten of de omgang met Bantema fouten zijn gemaakt. Defensie zegt wel "zeer geraakt" te zijn door de dood van de marechaussee en mee te leven met de nabestaanden.

Hoe het onderzoek er precies uitziet en wanneer de evaluatie wordt afgerond, weet het ministerie nog niet.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

12 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

14 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

16 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

17 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

18 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

19 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

20 uur geleden