Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie onderzoekt omgang met marechaussee die zelfmoord pleegde

Defensie onderzoekt omgang met marechaussee die zelfmoord pleegde

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft een externe deskundige ingeschakeld om te kijken of juist is gehandeld in de ontslagzaak van Lennart Bantema. Dat bevestigt het ministerie van Defensie na berichtgeving van het AD. De marechaussee pleegde begin dit jaar zelfmoord nadat hij was ontslagen.

AD meldt dat de weduwe van Bantema een brief heeft geschreven aan de minister van Defensie, Kajsa Ollongren. "Het proces was afschuwelijk. Hij werd aan de kant gezet als een stuk vuil en de organisatie heeft geen moment naar hem omgekeken", zo stond daar volgens de krant in.

Het ontslag volgde op een onderzoek naar Bantema's rol in de verkoop van een handboeiensysteem, waar hij zelf aan heeft verdiend. Hij zegt dat met de beste bedoelingen gedaan te hebben. De Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Justitie zou hem om hulp gevraagd hebben en hij zou achteraf bereid geweest zijn om het geld aan een goed doel te schenken.

"De KMar wil leren van de gebeurtenissen en weten of er lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst", zegt het ministerie. De externe deskundige kijkt of bij het ontslag fouten of de omgang met Bantema fouten zijn gemaakt. Defensie zegt wel "zeer geraakt" te zijn door de dood van de marechaussee en mee te leven met de nabestaanden.

Hoe het onderzoek er precies uitziet en wanneer de evaluatie wordt afgerond, weet het ministerie nog niet.

Meer uit Binnenland

Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

42 minuten geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

43 minuten geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

1 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

1 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

1 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

1 uur geleden
Directeur Eindhoven Airport: we doen veel om te verduurzamen

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in een reactie op de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep wil 's middag op het vliegveld demonstreren omdat er vanaf Eindhoven Airport volgens XR te veel vluchten zijn en omdat het vliegveld geen natuurvergunning zou hebben.

2 uur geleden