Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie leverde ook drones aan Oekraïne

Defensie leverde ook drones aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft ook kleine drones geleverd aan Oekraïne. Dat is per ongeluk door het kabinet bekendgemaakt. Het gaat om onbemande vliegtuigjes waarmee verkenningen kunnen worden uitgevoerd. Nederland heeft inmiddels voor 130,4 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd.

De melding dat er drones zijn geleverd is "per abuis" in de voorjaarsnota gekomen, schrijft minister Kajsa Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

Defensie maakt slechts bij uitzondering bekend welke goederen worden geleverd. Voor de drones had het "kabinet geoordeeld dat openbaarmaking niet dienstig is". Eerder zijn scherpschuttersgeweren, pantservoertuigen, radarapparatuur en pantserhouwitsers richting Oekraïne gestuurd.

Defensie heeft meerdere types onbemande vliegtuigjes voor verkenningsdoeleinden. De PD-100 Black Hornet is slechts 10 centimeter lang en kan ongeveer 20 minuten in de lucht blijven. De bijna 1 meter lange Raven is veelvuldig gebruikt op missie in Afghanistan. De 2 bij 5 meter tellende X-300 Integrator kan zowel op land als op zee worden ingezet. Dit systeem verving de ScanEagle, die door Defensie veel in Mali en Somalië is ingezet.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

3 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

6 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

8 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

10 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

10 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

12 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

15 uur geleden