Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie koopt bommen en raketten voor bewapening drones

Defensie koopt bommen en raketten voor bewapening drones

DEN HAAG (ANP) - Defensie koopt bommen en raketten in om drones mee te bewapenen. Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) heeft de Tweede Kamer daarover geïnformeerd. De eerste lading munitie kan vanaf 2025 worden gebruikt, verwacht hij. De aankoop gaat in totaal tussen de 100 en 250 miljoen euro kosten.

De Koninklijke Luchtmacht heeft momenteel vier MQ-9 Reapers in bezit. Die zijn tot nog toe onbewapend en worden gebruikt om vanuit de lucht informatie te verzamelen. Vorig jaar maakte het kabinet al duidelijk dat het de drones wil bewapenen. Ook zijn toen nog vier van de onbemande toestellen besteld in de Verenigde Staten. Die komen naar verwachting in 2026 binnen. De vier nieuwe drones zijn dan meteen geschikt om te bewapenen, de vier die al in gebruik zijn moeten worden aangepast.

De drones worden bewapend omdat "het dreigingsbeeld sterk is veranderd" sinds 2011, toen Defensie het project voor de aanschaf van de eerste Reapers begon. Het toestel moet nu in staat zijn om de eigen troepen te beschermen, legt Defensie uit. Bij operaties onder tijdsdruk is het bovendien een "duidelijk voordeel" als de drone die informatie heeft verzameld meteen kan toeslaan, in plaats van die informatie over te dragen aan een ander systeem. In dat laatste geval "kan het initiatief verloren gaan en neemt het operationele risico toe".

De munitie die onder de drones kan worden gehangen wordt ook door andere wapensystemen gebruikt. Het gaat om zogeheten Hellfire-raketten, die ook door Apache-helikopters afgevuurd kunnen worden, en om lasergeleide bommen van een type waar ook F35-straaljagers mee zijn uitgerust. De munitie wordt ingekocht via de Amerikaanse overheid.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

48 minuten geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

3 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

6 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

9 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

9 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

11 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

12 uur geleden