Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie: kleine kans dat het leger komt helpen op Schiphol

Defensie: kleine kans dat het leger komt helpen op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het leger zal voorlopig niet bijspringen op Schiphol, zoals Tweede Kamerlid Wybren van Haga en de reisbrancheorganisatie ANVR graag zouden zien. Defensie komt pas in actie als de veiligheidsregio daarom vraagt. Zo'n verzoek is niet gedaan, laat een woordvoerder weten, en als het er alsnog komt "zal de kans niet heel groot zijn dat Defensie dit verzoek inwilligt".

Het leger wordt in principe niet ingezet voor taken die ook door gewone bedrijven gedaan zouden kunnen worden, zegt Defensie. "Pas als al die commerciële opties uitgeput zijn én er sprake is van een maatschappelijk vitaal belang, dan zal Defensie bezien wat er mogelijk is". Het is ook nog maar de vraag of de benodigde spullen en menskracht beschikbaar zijn. "Zeker omdat Defensie zelf ook kampt met vacatures."

ANVR-directeur van Frank Oostdam bepleitte tegenover RTL Nieuws dat het kabinet moet overwegen om tijdelijk de krijgsmacht in te zetten "om deze periode maar door te komen". Het vliegveld kampt met grote personeelstekorten, waardoor met name de beveiliging en bagageafhandeling vastlopen. Het gevolg voor de reiziger is dat er vertragingen ontstaan of vluchten geschrapt worden.

Bonussen

Oostdam erkende later zelf ook wel dat het leger niet zomaar ingezet kan worden, maar volgens hem moet er meer worden gedaan om de problemen op te lossen. "Denk na over bonussen voor medewerkers die tijdelijk aan de slag willen. Alles om maar de drukte beheersbaar te maken." Oostdam maakt zich geen illusies en denkt niet dat de problemen voor de zomer opgelost zullen zijn. Dat komt ook door de groter dan verwachte vakantiedrukte bij reisorganisaties. Het aantal boekingen voor vakanties in het Middellandse Zeegebied ligt nu bijvoorbeeld hoger dan in topjaar 2019.

Voor de ANVR is het vooral van belang dat reisorganisaties na twee jaar van "doffe ellende" door de coronacrisis weer geld kunnen verdienen. Oostdam is ook wel verrast door het snelle herstel. Dat komt volgens hem ook door de eerder uitgedeelde vouchers die nu worden ingezet.

Tweede Kamerlid Van Haga zegt dat de luchthaven Schiphol "die voor ons land van nationaal belang is, door wanbeleid naar de ratsmodee wordt geholpen". Defensie zou "handjes" kunnen leveren om de problemen op te lossen en economische schade te voorkomen. Economische overwegingen zullen onderdeel zijn van het "maatschappelijk vitaal belang" waar de veiligheidsregio een analyse van moet maken voordat zij om steun vraagt, laat Defensie weten. Een zegsman van de Veiligheidsregio Kennemerland laat weten dat hierover geen contact is geweest met Schiphol.

Meer uit Binnenland

Klimaatdemonstranten weer op A12

DEN HAAG (ANP) - Klimaatdemonstranten hebben zaterdag opnieuw de A12 in Den Haag betreden, meldt de gemeente Den Haag. Het is de vijftiende dag op rij dat actievoerders van Extinction Rebellion met een wegblokkade eisen dat de overheid stopt met regelingen die de fossiele industrie steunen.

22 minuten geleden
Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

38 minuten geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

4 uur geleden
Brand bij afvalverwerker in Rotterdam geblust

ROTTERDAM (ANP) - De brand die sinds donderdagochtend woedde in een loods van afvalverwerker AVR in Rotterdam is uit. Volgens de veiligheidsregio is zaterdag rond 06.30 uur het sein brand meester gegeven. Er zouden geen smeulende brandresten meer zijn aangetroffen.

4 uur geleden
Asielzoekerscentra doen mee aan Nationale Burendag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd asielzoekerscentra in Nederland doen zaterdag mee aan Nationale Burendag. Deze door het Oranjefonds georganiseerde dag is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving. Vorig jaar kwamen ongeveer 12.000 mensen een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum, aldus het COA.

8 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway wordt zaterdag in Rotterdam verwacht, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

8 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Vele honderden demonstranten worden zaterdagmiddag in Heerlen verwacht voor een actie ter behoud van de spoedeisende hulp (SEH) en het beddenhuis van het Zuyderland Ziekenhuis in de Limburgse gemeente. Het ziekenhuis wil reorganiseren en vanaf 2030 de SEH evenals het beddenhuis verplaatsen naar het Zuyderland in Sittard-Geleen. Daar is volgens Zuyderland geen ontkomen aan door het almaar oplopend personeelsgebrek.

8 uur geleden