Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie kijkt naar nieuwe missie in Mali

Defensie kijkt naar nieuwe missie in Mali

BAMAKO (ANP) - Nederland gaat mogelijk opnieuw een bijdrage leveren aan de VN-missie Minusma in Mali. Duitsland heeft het kabinet daar informeel om gevraagd, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens een tweedaags bezoek aan het West-Afrikaanse land. Ze gaat "serieus" naar het verzoek kijken.

Door het vertrek van de Fransen verliest de VN-missie ongeveer 40 procent van zijn gevechtscapaciteit. De relatie tussen de voormalige kolonisator Frankrijk en de militaire machthebbers in Bamako is de afgelopen maanden sterk verslechterd.

Achter de besluitvorming zit enige haast. In september zijn alle Fransen weg uit Mali en dan hebben de Verenigde Naties daar een tekort aan onder meer gevechtshelikopters. Nederlandse Apache gevechtshelikopters waren in Mali actief tussen 2014 en 2017.

Nog geen besluit

Er is nog geen besluit genomen over het verzoek en er zijn nog wel wat obstakels voordat het rond is. Zo mag de VN in het cruciale midden van het land maar beperkt of soms helemaal niet vliegen. Dat verboden gebied wordt steeds groter. Een verklaring hiervoor geeft het regime niet.

Ook moet de Tweede Kamer zich er nog over uitspreken. Daar is het enthousiasme voor de missie in Mali afgenomen. Het feit dat de Malinese machthebbers in zee gingen met Russische huurlingen van de Wagner Group viel slecht in de Kamer.

Inzet

De afgelopen zes maanden ondersteunde Nederland de Verenigde Naties in Mali met een Hercules-transportvliegtuig met ongeveer negentig man ondersteunend personeel. Zaterdag vloog het toestel zijn laatste missie.

Helemaal tevreden wordt niet op deze inzet teruggekeken. Er is veel minder met het toestel gevlogen dan verwacht. De Hercules kon 150 dagen ingezet worden, maar bleef daarvan uiteindelijk 68 dagen aan de grond.

Zorgen

De VN maken zich meer zorgen over de kosten dan het effect, is als verklaring te horen in het Nederlandse kamp. Ook zou de vrachtplanning bij Minusma "niet optimaal zijn". De VN staan bekend als bureaucratisch.

Het is nog niet bekend welk land de Nederlandse transportcapaciteit gaat vervangen. Een aantal landen onder leiding van Noorwegen levert roterend een transportvliegtuig aan Minusma.

Planning

De planning was dat de Denen de Nederlanders zouden vervangen. Maar begin dit jaar moesten circa honderd Deense special forces in opdracht van de militaire regering in Bamako het land verlaten, omdat ze geen toestemming zouden hebben om in het land te zijn.

In maart besloot Kopenhagen daarop geen transportvliegtuig meer te leveren aan Minusma. Daarna is er lang getreuzeld om een ander land te vinden. Portugal zal naar verluidt eerder een transportvliegtuig aan Minusma gaan leveren dan was gepland.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

21 minuten geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

22 minuten geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

23 minuten geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

24 minuten geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

3 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

3 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

4 uur geleden