Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie-inspectie: veiligheid binnen krijgsmacht moet beter

Defensie-inspectie: veiligheid binnen krijgsmacht moet beter

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) adviseert de krijgsmacht in haar jaarrapport "alert te zijn op de eigen veiligheid". Zonder goede veiligheidssystemen kan de organisatie steeds onveiliger worden en "vroeg of laat zelfs door de ondergrens zakken".

Dat de veiligheid onder druk staat, ziet de IVD terug op verschillende manieren. Onder meer door het beperkte opleidingsniveau van defensiepersoneel. Zo is er weinig opleidingscapaciteit en niet veel tijd om opleidingen te kunnen volgen. Militairen gaan daardoor soms slecht voorbereid aan het werk. Ook de hoge werkdruk onder militairen draagt volgens de inspectie bij. "Waar vroeger een militair op een schip één rol of taak moest uitvoeren, worden tegenwoordig rollen gestapeld."

Volgens de IVD ligt de basis voor structurele aandacht voor veiligheid bij de inrichting van een professioneel veiligheidsmanagementsysteem. "Zo’n systeem geeft inzicht in de belangrijkste veiligheidsrisico’s, zodat de organisatie daar weloverwogen mee kan omgaan", schrijft de inspectie, waarvoor Defensie tijd, mensen en geld moet vrijmaken binnen alle krijgsmachtonderdelen.

Defensiebudget

Door de bezuinigingen van de afgelopen drie decennia moest Defensie met minder middelen, materiaal en mensen haar doelen verwezenlijken. Ook kwamen er meer doelen bij, zoals de inzet bij vredesmissies. Volgens de IVD werd de organisatie wel gedwongen doelmatig te blijven werken volgens het adagium ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’. Zo raakte Defensie steeds meer op afstand van de gestelde veiligheidsnormen.

De inspectie vindt dan ook dat een deel van het Defensiebudget niet alleen naar gevechtskracht en nieuw materiaal moet gaan, maar ook naar veiligheidsmaatregelen. "Defensie zou zichzelf, haar personeel en de samenleving een grote dienst bewijzen door in de planvorming en alle vervolgstappen op weg naar realisatie expliciet aandacht aan veiligheid te besteden."

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

1 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

3 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

6 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

7 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

7 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

9 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

13 uur geleden