
Defensie-inspectie: veiligheid binnen krijgsmacht moet beter
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) adviseert de krijgsmacht in haar jaarrapport "alert te zijn op de eigen veiligheid". Zonder goede veiligheidssystemen kan de organisatie steeds onveiliger worden en "vroeg of laat zelfs door de ondergrens zakken".
Dat de veiligheid onder druk staat, ziet de IVD terug op verschillende manieren. Onder meer door het beperkte opleidingsniveau van defensiepersoneel. Zo is er weinig opleidingscapaciteit en niet veel tijd om opleidingen te kunnen volgen. Militairen gaan daardoor soms slecht voorbereid aan het werk. Ook de hoge werkdruk onder militairen draagt volgens de inspectie bij. "Waar vroeger een militair op een schip één rol of taak moest uitvoeren, worden tegenwoordig rollen gestapeld."
Volgens de IVD ligt de basis voor structurele aandacht voor veiligheid bij de inrichting van een professioneel veiligheidsmanagementsysteem. "Zo’n systeem geeft inzicht in de belangrijkste veiligheidsrisico’s, zodat de organisatie daar weloverwogen mee kan omgaan", schrijft de inspectie, waarvoor Defensie tijd, mensen en geld moet vrijmaken binnen alle krijgsmachtonderdelen.
Defensiebudget
Door de bezuinigingen van de afgelopen drie decennia moest Defensie met minder middelen, materiaal en mensen haar doelen verwezenlijken. Ook kwamen er meer doelen bij, zoals de inzet bij vredesmissies. Volgens de IVD werd de organisatie wel gedwongen doelmatig te blijven werken volgens het adagium ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’. Zo raakte Defensie steeds meer op afstand van de gestelde veiligheidsnormen.
De inspectie vindt dan ook dat een deel van het Defensiebudget niet alleen naar gevechtskracht en nieuw materiaal moet gaan, maar ook naar veiligheidsmaatregelen. "Defensie zou zichzelf, haar personeel en de samenleving een grote dienst bewijzen door in de planvorming en alle vervolgstappen op weg naar realisatie expliciet aandacht aan veiligheid te besteden."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
9 minuten geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
29 minuten geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
35 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
57 minuten geledenTER APEL (ANP) - De gemeente Westerwolde noemt de spreidingswet effectief, maar de resultaten zijn nog niet voldoende. Dat zegt burgemeester Jaap Velema in een reactie op cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waaruit naar voren komt dat gemeenten driekwart van de benodigde plekken hebben gerealiseerd. In de gemeente Westerwolde ligt het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
1 uur geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Bij het dodelijke ongeval op de snelweg A9 bij Badhoevedorp zijn maandagavond twee mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een man van 70 uit de gemeente Bronckhorst. Beiden zaten in een personenauto.
2 uur geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.
2 uur geleden