Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie heroverweegt vergoeding cannabis voor veteranen

Defensie heroverweegt vergoeding cannabis voor veteranen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heroverweegt het besluit om veteranen die medicinale cannabis gebruiken daarvoor geen onkostenvergoeding meer te geven. Veteranenombudsman Reinier van Zutphen dringt erop aan de kosten wel te vergoeden.

Sinds 1 januari moeten veteranen die wiet gebruiken op aanraden van hun arts die zelf betalen. "Omdat aansluiting is gekozen bij de zorgverzekeraars is initieel besloten om na een overgangsperiode per 1 januari 2020 te stoppen met de vergoeding door Defensie. Momenteel wordt dit besluit, mede vanwege nog lopende wetenschappelijke onderzoeken, heroverwogen", aldus het ministerie.

Van Zutphen wijst erop dat naar het effect nog onderzoeken lopen van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) en de universiteiten van Leiden en Utrecht. In een brief roept hij minister van Defensie Ank Bijleveld op de resultaten daarvan af te wachten. Zo behandelt een professor van de MGGZ vijftien veteranen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) met cannabis, bijvoorbeeld om ze beter te laten slapen. Van Zutphen schrijft dat de eerste ervaringen daarmee positief zijn.

Zorginstituut

Reguliere Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis momenteel evenmin. Het Zorginstituut oordeelde in 2017 dat eerdere onderzoeken waarin bewijs werd gevonden voor de werkzaamheid ervan, bijvoorbeeld tegen pijn, slapeloosheid en misselijkheid, van onvoldoende kwaliteit waren.

Hoeveel militairen momenteel medicinale cannabis gebruiken is niet bekend, maar het gaat vermoedelijk om een klein aantal.

Meer uit Gezond

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

3 dagen geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

3 dagen geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

3 dagen geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

4 dagen geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

4 dagen geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

5 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

5 dagen geleden