Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie gaat opnieuw via lucht humanitaire hulp aan Gaza geven

Defensie gaat opnieuw via lucht humanitaire hulp aan Gaza geven

DEN HAAG (ANP) - Defensie gaat in april opnieuw humanitaire hulp aan Gaza geven via airdrops. Het gaat om voedselhulp. De airdrops worden in samenwerking met Jordanië en andere internationale partners uitgevoerd, in overleg met Israël.

Dat hebben de demissionaire ministers van Defensie (Kajsa Ollongren), Buitenlandse Zaken (Hanke Bruins Slot) en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Geoffrey van Leeuwen) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

"De humanitaire situatie in Gaza heeft een nieuw dieptepunt bereikt", schrijven de bewindslieden aan de Kamer. Voor circa 1,1 miljoen mensen in Gaza dreigt binnen nu en half juli hongersnood. "Met name kinderen zijn extra kwetsbaar. De aanvoer van humanitaire steun voor de bevolking van Gaza, waarvoor de volledige medewerking van Israël een belangrijke voorwaarde is, is bij lange na niet voldoende. Ook de distributie binnen Gaza zelf schiet ruim tekort."

Humanitaire toegang

Het verruimen en versnellen van toegang over land, waaronder het openen van meerdere grensovergangen, blijft volgens de ministers "de meest effectieve manier om op de benodigde schaal hulpgoederen aan Gaza te leveren". Het kabinet dringt er op allerlei niveaus bij Israël op aan onmiddellijk te zorgen voor veilige en ongehinderde humanitaire toegang over land.

Onder coördinatie van Jordanië voert Nederland samen met Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, België, Frankrijk, Duitsland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk de airdrops uit. Deze internationale coalitie werpt dagelijks op grote schaal voedselpakketten af.

Nederland voert de airdrops uit met een C-130-transportvliegtuig.

Meer uit Politiek

EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

11 minuten geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

1 uur geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

1 uur geleden
Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

1 uur geleden
Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.

1 uur geleden
Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

13 uur geleden
Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tussen de partijleiders en hun secondanten. Dan moet het eindverslag van de informateurs naar de Tweede Kamer. "De tijd begint te dringen", zei Van Zwol. Ook Dijkgraaf zei dat de "tijd een beetje begint op te raken."

13 uur geleden