Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie gaat opnieuw via lucht humanitaire hulp aan Gaza geven

Defensie gaat opnieuw via lucht humanitaire hulp aan Gaza geven

DEN HAAG (ANP) - Defensie gaat in april opnieuw humanitaire hulp aan Gaza geven via airdrops. Het gaat om voedselhulp. De airdrops worden in samenwerking met Jordanië en andere internationale partners uitgevoerd, in overleg met Israël.

Dat hebben de demissionaire ministers van Defensie (Kajsa Ollongren), Buitenlandse Zaken (Hanke Bruins Slot) en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Geoffrey van Leeuwen) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

"De humanitaire situatie in Gaza heeft een nieuw dieptepunt bereikt", schrijven de bewindslieden aan de Kamer. Voor circa 1,1 miljoen mensen in Gaza dreigt binnen nu en half juli hongersnood. "Met name kinderen zijn extra kwetsbaar. De aanvoer van humanitaire steun voor de bevolking van Gaza, waarvoor de volledige medewerking van Israël een belangrijke voorwaarde is, is bij lange na niet voldoende. Ook de distributie binnen Gaza zelf schiet ruim tekort."

Humanitaire toegang

Het verruimen en versnellen van toegang over land, waaronder het openen van meerdere grensovergangen, blijft volgens de ministers "de meest effectieve manier om op de benodigde schaal hulpgoederen aan Gaza te leveren". Het kabinet dringt er op allerlei niveaus bij Israël op aan onmiddellijk te zorgen voor veilige en ongehinderde humanitaire toegang over land.

Onder coördinatie van Jordanië voert Nederland samen met Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, België, Frankrijk, Duitsland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk de airdrops uit. Deze internationale coalitie werpt dagelijks op grote schaal voedselpakketten af.

Nederland voert de airdrops uit met een C-130-transportvliegtuig.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

12 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

16 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

16 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

17 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

17 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

17 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

17 uur geleden