
Defensie erkent dat het meer informatie had moeten delen met OVV
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie erkent dat het "eerder meer" informatie had moeten delen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval in Mali in 2016 waarbij twee militairen omkwamen en een derde ernstig gewond raakte. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) spreekt in een brief aan de Kamer van een "pijnlijke constatering".
De bewindsvrouw reageerde op een aanvullend rapport van de OVV over het ongeval. Daarin staat dat Defensie, Openbaar Ministerie en Koninklijke Marechaussee al wisten dat de granaat zwakke plekken had en niet goed was opgeslagen, maar vasthielden aan hun eigen conclusies.
Het nieuwe rapport onderschrijft de conclusie van het eerste onderzoek van de OVV. Daarin stond al dat Defensie ernstig tekort was geschoten. Het leidde na publicatie in 2017 tot het vertrek van toenmalig defensieminister Jeanine Hennis en generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten.
Heropening onderzoek
De OVV heropende het Mali-onderzoek begin dit jaar naar aanleiding van bevindingen van het radioprogramma Argos. Over de technische toedracht van het vroegtijdig ontploffen van de granaat bleken OVV en Openbaar Ministerie/ Koninklijke Marechaussee te verschillen van mening. Volgens OVV was de opslag niet goed geweest, terwijl OM/KMar een productiefout constateerden.
Het nieuwe onderzoek bevestigt de eerdere conclusie van de OVV. Uit het rapport blijkt verder onder meer dat in 2019 de OVV niet alle onderliggende stukken kreeg van het interne onderzoek van het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie (KCW&M) van Defensie. Dat had wel moeten gebeuren, aldus Ollongren.
Aanvullend rapport
De minister noemt het aanvullend rapport van de OVV van "groot belang". Ze onderschrijft de conclusies van de OVV over de oorzaak van het ongeval.
Omdat er geen eenduidige oorzaak voor het mortierongeval was, besloot het OM geen strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Nabestaanden van beide omgekomen militairen willen nu dat het OM alsnog Defensie gaat vervolgen. De nabestaanden hebben eerder schadevergoeding gekregen van Defensie.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
4 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
14 uur geledenPERPIGNAN (ANP) - Door het begin van de vakantie was het zaterdag erg druk op de Franse snelwegen. Op het drukste moment stond er 1086 kilometer file in Frankrijk, meldt de ANWB. De toeristenorganisatie zag onder meer bijna twee uur vertraging op de A9 van Montpellier naar Perpignan.
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het doet Nienke Wijnhoven "pijn" dat Jeroen Rietbergen definitief niet wordt vervolgd in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Nu de juridische weg is afgesloten, is het tijd alles te verwerken, schrijft de zangeres op Instagram.
19 uur geledenHOLLYWOOD (ANP) - De Nederlandse film Doodgewoon van regisseur Ronald Zuidinga is dit jaar in de race voor een Studenten Oscar. Dat heeft de Academy in Hollywood, die de prijzen uitreikt, bekendgemaakt. De film is een van de vijftien kanshebbers in de categorie beste dramafilm.
22 uur geleden