Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie brengt fundament op orde en specialiseert verder

Defensie brengt fundament op orde en specialiseert verder

ROTTERDAM (ANP) - Defensie gaat de achterstanden in het militaire apparaat wegwerken. Daarnaast wordt meer ingezet op specialisatie en "intensieve" samenwerking met andere Europese landen, staat in de woensdag gepresenteerde Defensienota 'Sterker Nederland, veiliger Europa'.

"Allereerst wordt de basis van de krijgsmacht versterkt", staat in de nota. Dat betekent dat de slagkracht wordt versterkt door onder meer ophoging van de voorraden, nieuw materieel en versterking van de geneeskundige keten. Eenheden moeten "sneller, vaker en langer ingezet kunnen worden".

De strijdkrachten gaan meer specialiseren. "Bij de investeringen in Defensie kiezen we daarom voor capaciteiten die, binnen de samenwerkingsverbanden, van meerwaarde zijn." Het gaat dan om het vergaren van inlichtingen, cyberdefensie, special forces en de lucht- en raketverdediging.

Integreren

In Europa zal meer worden samengewerkt. De landmacht zal verder integreren met de Duitsers. De marine gaat nog nauwer samenwerken met de Belgen. Dit is al een trend die langer bezig is. Voor de veiligheid is een sterke NAVO en EU nodig, aldus Defensie.

Al die plannen kunnen betaald worden omdat het ministerie er 5 miljard euro structureel bijkrijgt. Daar was door de Tweede Kamer op aangedrongen na de inval van Rusland in Oekraïne. In heel Europa gaan de uitgaven voor de strijdkrachten sinds de inval omhoog.

Een deel van de plannen was de afgelopen dagen al uitgelekt. Zo komen er zes F-35 gevechtsvliegtuigen en een extra transportvliegtuig bij, krijgen de commando's en mariniers een gespecialiseerde helikoptereenheid en komen er vier extra drones van het type Reaper die ook bewapend worden. De marine krijgt moderne precisiewapens waarbij gedacht kan worden aan kruisraketten.

Meer uit Binnenland

Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

3 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

3 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

4 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

5 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

6 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

8 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

9 uur geleden