Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense rechter: leden oppositiegroep Iran schuldig aan spionage

Deense rechter: leden oppositiegroep Iran schuldig aan spionage

ROSKILDE (ANP/RTR/AFP) - Een rechtbank in Denemarken acht drie leden van een Iraans-Arabische afscheidingsbeweging schuldig aan spionage voor Saudi-Arabië en het steunen en financieren van terrorisme in Iran. Het drietal van de Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van Ahvaz (ASMLA), een organisatie die ook actief is in Nederland, werd twee jaar geleden opgepakt. De strafmaat wordt volgende maand bepaald. De verdachten riskeren een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De drie staan terecht voor spionage voor de inlichtingendienst van Saudi-Arabië, een belangrijke rivaal van Iran. Ze hebben volgens de rechtbank informatie verzameld over personen en organisaties binnen en buiten Denemarken en over Iraanse militaire zaken. Die inlichtingen werden doorgespeeld aan Saudi-Arabië. De rechter oordeelde verder dat de drie activiteiten van de extremistische Jaish al-Adl hebben gesteund. Die beweging is actief in Iran en staat op de Amerikaanse lijst van terroristische groeperingen.

Volgens de aanklagers heeft het trio zo'n 4 miljoen euro voor de gewapende tak van ASMLA ontvangen via bankrekeningen in Oostenrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. De verdachten ontkennen de geldtransacties niet, maar volgens hen is er geen verband met terrorisme. Ze claimen zich te verzetten tegen het repressieve regime in Teheran.

ASMLA wil een eigen staat voor etnische Arabieren in het olierijke zuidwesten van Iran, dat de beweging ook in Europa bestrijdt. ASMLA-oprichter Ahmad Mola Nissi werd in 2017 geliquideerd in Den Haag. Een van drie verdachten die terechtstaan, was eind 2018 doelwit van een moordpoging in Denemarken.

Meer uit Buitenland

Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

2 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

2 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

4 uur geleden
Twee mensen doodgestoken bij islamitisch centrum in Lissabon

LISSABON (ANP/RTR/DPA) - In een islamitisch centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn twee vrouwen gedood bij een aanval van een Afghaanse vluchteling met een groot mes. De slachtoffers (24 en 49) zijn medewerkers van de instelling in de buurt van het stadion van voetbalclub Benfica. Meerdere personen raakten gewond.

4 uur geleden
Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

6 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

6 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

8 uur geleden