Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense rechter: leden oppositiegroep Iran schuldig aan spionage

Deense rechter: leden oppositiegroep Iran schuldig aan spionage

ROSKILDE (ANP/RTR/AFP) - Een rechtbank in Denemarken acht drie leden van een Iraans-Arabische afscheidingsbeweging schuldig aan spionage voor Saudi-Arabië en het steunen en financieren van terrorisme in Iran. Het drietal van de Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van Ahvaz (ASMLA), een organisatie die ook actief is in Nederland, werd twee jaar geleden opgepakt. De strafmaat wordt volgende maand bepaald. De verdachten riskeren een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De drie staan terecht voor spionage voor de inlichtingendienst van Saudi-Arabië, een belangrijke rivaal van Iran. Ze hebben volgens de rechtbank informatie verzameld over personen en organisaties binnen en buiten Denemarken en over Iraanse militaire zaken. Die inlichtingen werden doorgespeeld aan Saudi-Arabië. De rechter oordeelde verder dat de drie activiteiten van de extremistische Jaish al-Adl hebben gesteund. Die beweging is actief in Iran en staat op de Amerikaanse lijst van terroristische groeperingen.

Volgens de aanklagers heeft het trio zo'n 4 miljoen euro voor de gewapende tak van ASMLA ontvangen via bankrekeningen in Oostenrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. De verdachten ontkennen de geldtransacties niet, maar volgens hen is er geen verband met terrorisme. Ze claimen zich te verzetten tegen het repressieve regime in Teheran.

ASMLA wil een eigen staat voor etnische Arabieren in het olierijke zuidwesten van Iran, dat de beweging ook in Europa bestrijdt. ASMLA-oprichter Ahmad Mola Nissi werd in 2017 geliquideerd in Den Haag. Een van drie verdachten die terechtstaan, was eind 2018 doelwit van een moordpoging in Denemarken.

Meer uit Buitenland

ISW: Oekraïne profiteert pas over enkele weken van steun VS

KYIV (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

34 minuten geleden
Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

2 uur geleden
Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

3 uur geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

5 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

10 uur geleden
Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV (ANP) - Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een "protestgesprek", waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

11 uur geleden
Palestijnen: 14 doden bij inval Israël op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - Tijdens een inval door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker veertien doden gevallen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan.

14 uur geleden