Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense premier nog niet hersteld na aanval op straat

Deense premier nog niet hersteld na aanval op straat

KOPENHAGEN (ANP/RTR/AFP) - De Deense premier Mette Frederiksen is nog steeds herstellende nadat ze vrijdag op straat was geslagen. "Ik ben nog niet mezelf", aldus de sociaaldemocratische regeringsleider tegen de Deense omroep DR in haar eerste interview sinds de aanval.

Frederiksen heeft afgelopen weekend gewerkt, maar naar eigen zeggen "niet op dezelfde manier als normaal". Ze zegt te zijn aangevallen "door een man die de premier van het land herkende". "Als mens voelt het als een aanval op mijzelf. Ik werd geslagen. Maar ik twijfel er niet aan dat het de premier was die werd geslagen. In die zin was het een aanval op ons allemaal."

Frederiksen vindt dat de toon van politieke discussies veranderd is en dat de grenzen "spectaculair verlegd zijn, vooral sinds de oorlog in het Midden-Oosten begon". Ze meent dat het nu voor politici, of een deel van hen, niet meer mogelijk is overal naartoe te gaan. "Ik heb mezelf altijd beschikbaar gesteld, maar de situatie op straat is veranderd". Haar beveiliging wordt nu opgeschroefd. Frederiksen verklaart dat geweld geen plek heeft in de Deense samenleving en wijst erop dat Denen trots waren dat hun premiers naar werk konden fietsen.

De premier liep vrijdagavond door het centrum van Kopenhagen toen ze plotseling werd aangevallen. Ze liep een "lichte whiplash" op, aldus haar woordvoerder. Een 39-jarige Poolse man is aangehouden. Hij was volgens de autoriteiten onder invloed van alcohol of drugs en had vermoedelijk geen politiek motief.

Meer uit Buitenland

Iberische lynx maakt comeback door intensief herstelprogramma

GLAND (ANP) - De Iberische lynx was rond de millenniumwisseling bijna verdwenen uit Spanje en Portugal, maar dankzij een uitgebreid herstelprogramma gaat het nu veel beter met de katachtige. De populatie is de laatste jaren zo hard gegroeid, dat de soort is 'gepromoveerd' op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Natuurorganisatie IUCN beschouwt de lynx nu niet meer als bedreigd. De soort staat nu te boek als 'kwetsbaar'.

13 minuten geleden
Gokaffaire treft partij Sunak kort voor verkiezingen

LONDEN (ANP) - De Conservatieve Partij van de Britse premier Rishi Sunak is opgeschrikt door een nieuwe affaire in aanloop naar de parlementsverkiezingen. De BBC schrijft dat opnieuw een onderzoek is ingesteld naar een conservatieve kandidaat die geld zou hebben ingezet op de verkiezingsdatum. Ook is deze week een beveiliger van Sunak aangehouden voor het wedden op de datum.

41 minuten geleden
Poetin met veel ceremonieel onthaald in Vietnam

HANOI (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in Vietnam een hartelijke ontvangst kregen. President To Lam ontving hem in zijn presidentiƫle paleis, waar een militaire erewacht klaarstond.

1 uur geleden
Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

2 uur geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

6 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

8 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

8 uur geleden