Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense premier na gesprek met Macron: landen steunen Denemarken

Deense premier na gesprek met Macron: landen steunen Denemarken

PARIJS (ANP/RTR) - Europese leiders staan achter Denemarken als het land zijn eigen landsgrenzen wil beschermen, zo heeft de Deense premier Mette Frederiksen gezegd na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. Denemarken maakt zich zorgen over Groenland, omdat Donald Trump dat liefst onder Amerikaanse controle zou hebben.

"De duidelijke boodschap van vrienden in de Noordse landen en Europa, en ook van buiten Europa, is dat natuurlijk grondgebieden en de soevereiniteit van landen gerespecteerd moeten worden", aldus Frederiksen tegen omroep TV2. "Dat is essentieel voor de internationale gemeenschap zoals we die hebben opgebouwd sinds de Tweede Wereldoorlog."

Groenland is een zelfstandig land, maar valt wel onder het Koninkrijk Denemarken. Trump zou het enorme eiland graag in handen hebben, maar Denemarken maakt daar bezwaar tegen.

'Soeverein'

Frederiksen is bezig met een toer in Europa om steun te vergaren en de Denen en de buitenwereld te laten zien dat haar land niet alleen staat. Eerder was ze in Berlijn. Na haar bezoek aan Parijs bezocht ze NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte in Brussel. Die ziet volgens ingewijden voorlopig geen rol in het bijeenbrengen van of bemiddelen tussen Kopenhagen en Washington.

Frankrijk heeft geopperd troepen naar Groenland te sturen, liet buitenlandminister Jean-Noël Barrot dinsdag weten. Maar Denemarken zou daar nog niet voor voelen. Meerdere van zijn EU-collega's zouden volgens Barrot maandag bij overleg in Brussel ook hebben gezegd bereid te zijn om militairen te sturen.

"Waarom niet, als we voor een veiligheidsvraagstuk komen te staan?", zei Barrot op de Franse zender Sud Radio. "De Europese grenzen zijn soeverein. Als Denemarken de hulp inroept van de EU-landen, dan zal Frankrijk klaarstaan."

Meer uit Buitenland

Bemiddelaar Qatar: tijd nodig voor akkoord over Gaza

DOHA (ANP/AFP) - Bemiddelaar Qatar stelt dat "tijd nodig" is voor de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Ik denk niet dat ik op dit moment een tijdlijn kan geven, maar ik kan nu wel zeggen dat we hier tijd voor nodig zullen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

7 minuten geleden
Duizenden mensen in lockdown door grote natuurbrand in Spanje

XERTA (ANP/RTR) - De Spaanse autoriteiten hebben meer dan 18.000 inwoners van de provincie Tarragona opdracht gegeven binnen te blijven. In het gebied grijpt een natuurbrand om zich heen en worden evacuaties uitgevoerd.

19 minuten geleden
Axios: Trump belooft Oekraïne meteen deel van gestremde Patriots

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.

26 minuten geleden
Macron begint aan staatsbezoek aan Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.

1 uur geleden
Deense premier: verlagen van defensie-uitgaven was enorme fout

STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.

2 uur geleden
Oekraïne wil onderzoek naar Russische inzet van chemische wapens

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.

2 uur geleden
Duitsland boos om dreigende actie China tegen gevechtsvliegtuig

BERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.

2 uur geleden