Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense koningin zegt sorry voor afnemen titels kleinkinderen

Deense koningin zegt sorry voor afnemen titels kleinkinderen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar "noodzakelijke" besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen. Dat laat zij weten op de website van het Deense hof. De vier kinderen van haar jongste zoon zijn vanaf komend jaar alleen nog graaf en gravin van Monpezat.

"De afgelopen dagen is er heftig gereageerd op mijn besluit over het toekomstig gebruik van titels voor de vier kinderen van prins Joachim", aldus Margrethe. "Het raakt me duidelijk. Mijn besluit heeft lang op zich laten wachten. Mijn 50-jarig jubileum op de troon is een natuurlijk moment om zowel terug als vooruit te kijken. Het is mijn plicht en mijn wens als koningin om ervoor te zorgen dat de monarchie zich blijft aanpassen aan de tijd."

Dit dwingt haar soms tot "moeilijke beslissingen. Het voeren van een koninklijke titel brengt een aantal verplichtingen en plichten met zich mee, die in de toekomst door minder leden van de koninklijke familie zullen worden gedragen", meldt de koningin. "Deze aanpassing zie ik als een noodzakelijke waarborg voor de toekomst van de monarchie. Ik heb mijn beslissing genomen als koningin, moeder en grootmoeder. Maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoeveel mijn jongste zoon en zijn familie zich geraakt voelen."

Zij spreekt de hoop uit dat haar familie de rust krijgt en vindt om haar besluit een plekje te geven.

Meer uit Buitenland

Franse smaadzaak tegen Roman Polanski begint in 2024

PARIJS (ANP) - De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski staat in 2024 terecht wegens smaad. De rechtbank van Parijs heeft dinsdag volgens Franse media bekendgemaakt dat de zaak tegen de filmmaker op 5 maart van dat jaar begint.

24 minuten geleden
Oekraïense vluchtelingen in Polen gaan meebetalen aan opvang

WARSCHAU (ANP/RTR) - Oekraïense vluchtelingen in Polen moeten gaan bijdragen aan hun eten en verblijf als ze langer dan vier maanden in een opvang zitten. Het buurland van Oekraïne nam sinds de invasie van Rusland meer dan 1 miljoen vluchtelingen op. De eigen bijdrage moet op 1 maart ingaan.

53 minuten geleden
Eerste vaste bewoners van Chinees ruimtestation zijn gelanceerd

JIUQUAN (ANP) - Drie Chinese ruimtevaarders zijn dinsdag op weg gegaan naar het nieuwe internationale ruimtestation van hun land. De bouw daarvan is onlangs afgerond. De drie taikonauten, zoals China zijn astronauten noemt, zijn de eerste vaste bewoners van het ruimtecomplex.

1 uur geleden
Kritische Poolse rechter na twee jaar weer aan het werk

WARSCHAU (ANP/RTR) - Na een schorsing van twee jaar mag een Poolse rechter die felle kritiek had op de nationalistische regering van zijn land weer aan het werk. Rechter Igor Tuleya is een symbool geworden van het verzet tegen de veranderingen die regeringspartij Wet en Rechtvaardigheid sinds 2015 heeft aangebracht in de rechtspraak in Polen.

1 uur geleden
China wil hardhandig optreden tegen coronaprotesten

BEIJING (ANP/AFP) - Het hoogste veiligheidsorgaan van China roept op tot "hardhandig optreden" tegen "vijandige troepen" , daarbij wijzend op de mensen die in grote steden protesteren tegen de uiterst strikte coronamaatregelen en het communistische regime.

2 uur geleden
Brussel: ontwikkeling dronemarkt kan alleen bij acceptatie burger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verwacht dat drones een steeds grotere rol in het dagelijks leven gaan spelen, met commerciële activiteiten op grote schaal. Om vaart te kunnen zetten achter de ontwikkeling van een Europese dronemarkt is het echter essentieel dat burgers de onbemande vliegende toestellen omarmen en hun zorgen over veiligheid, privacy en geluidsoverlast worden weggenomen, stelt de commissie.

4 uur geleden
Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

DOHA (ANP/AFP) - Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige 'vredesvlag' met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten. Hij wordt niet vervolgd en mag in Qatar blijven, volgens verscheidene bronnen. Op zijn shirt stond in het Engels 'Red Oekraïne' en 'Respect voor Iraanse vrouwen'. Hij werd door de spelers genegeerd en snel van het veld afgevoerd.

6 uur geleden