Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

KOPENHAGEN (ANP) - Koningin Margrethe viert dit jaar haar gouden jubileum op de Deense troon. Op 14 januari was het precies vijftig jaar geleden dat zij koningin werd, maar vanwege corona werden de festiviteiten destijds uitgesteld en werd het klein gevierd. Zaterdag kan het wel weer en staan er allerlei feestelijkheden op het programma.

In pretpark Tivoli in Kopenhagen worden activiteiten georganiseerd ter ere van het gouden kroningsjubileum. De 82-jarige Margrethe brengt dan een bezoek aan het Pantomime Theater en de tuinen van het park. In het midden van Tivoli wordt een speciale jubileumboom geplant.

's Avonds wordt er een balletgala gehouden in de concertzaal van Tivoli. Daar betreden dansers van het Hamburg Ballet, Royal Ballet uit Londen, de Paris Opera, het New York City Ballet en het Koninklijke Deense Ballet het podium. Margrethe woont deze voorstelling bij samen met haar familie. De avond in Tivoli wordt afgesloten met een feestelijke vuurwerkshow.

Ter ere van Margrethes jubileum bracht de Deense nationale bank eerder dit jaar al een speciale herdenkingsmunt uit. De munt verscheen in drie versies: een zilveren van 500 Deense kroon (zo'n 67 euro) en twee soorten van 20 Deense kroon (zo'n 27 euro).

Daarnaast werd in januari al een postzegel uitgegeven waarop zowel haar jongere zelf als de huidige Margrethe staat afgebeeld. Het koninklijke wapen staat tussen de twee portretten van de koningin in. Later in het jaar volgen ter ere van het jubileum nog een lunch op het koninklijke jacht Dannebrog en een feest voor Deense overheidsmedewerkers en leden van het Europees Parlement.

Margrethe werd in 1972 staatshoofd van Denemarken, nadat haar vader Frederik IX was overleden. De koningin heeft sinds 2018 geen echtgenoot meer aan haar zijde. Haar man prins Henrik stierf in 2018 op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Margrethe is de op een na langst regerende monarch van het land. Het record staat op naam van Christian IV, die zestig jaar regeerde.

Meer uit Buitenland

Ook Vlaamse boeren gaan straat op in protest tegen stikstofbeleid

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Vlaamse boeren gaan in navolging van hun Nederlandse collega's woensdagavond de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Ze zullen met trekkers actievoeren op snelwegbruggen en op weilanden langs de autosnelwegen, zeggen vertegenwoordigers van lokale belangenverenigingen. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zeggen niet bij de acties betrokken te zijn.

12 minuten geleden
Iran en VS komen nog niet dichter bij nieuw atoomakkoord

DOHA (ANP/RTR) - De indirecte besprekingen tussen Iran en de Verenigde Staten woensdag hebben volgens het Iraanse persbureau Tasnim geen resultaten opgeleverd. Delegaties van beide landen waren in Doha om het atoomakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen, maar zijn nog niet dichter bij een nieuwe deal gekomen.

17 minuten geleden
Rusland: Noorwegen houdt goederentransport naar Spitsbergen tegen

MOSKOU (ANP/DPA/RTR/AFP) - Rusland beschuldigt Noorwegen ervan het transport van goederen naar door Russen bewoonde nederzettingen op de Arctische eilandengroep Spitsbergen tegen te houden. Het land roept Oslo op de kwestie zo snel mogelijk op te lossen, of de gevolgen te aanvaarden. Wat die gevolgen zijn, heeft Rusland niet gezegd.

29 minuten geleden
NAVO maakt excuses voor omgekeerde vlag van gastheer Spanje

MADRID (ANP) - De NAVO heeft Spanje verontschuldigingen aangeboden voor het ondersteboven hangen van de Spaanse vlag op de NAVO-top in Madrid. De vergissing kwam de Spaanse premier op kritiek te staan, maar de schuld ligt volgens de NAVO bij de verdragsorganisatie zelf.

43 minuten geleden
Meer Amerikaanse troepen en materieel naar Europa

MADRID (ANP) - De Verenigde Staten sturen meer troepen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Europa. Verder krijgt Polen een nieuw permanent hoofdkwartier, heeft president Joe Biden aangekondigd op de NAVO-top in Madrid.

1 uur geleden
Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

2 uur geleden
Turkije wil uitlevering terreurverdachten van Finland en Zweden

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije heeft Finland en Zweden om de uitlevering van 33 personen gevraagd die in Turkije worden verdacht van terrorisme. De uitleveringsverzoeken volgen op het besluit van president Erdogan om zijn verzet tegen NAVO-lidmaatschap van de twee landen op te geven.

3 uur geleden