Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

KOPENHAGEN (ANP) - Koningin Margrethe viert dit jaar haar gouden jubileum op de Deense troon. Op 14 januari was het precies vijftig jaar geleden dat zij koningin werd, maar vanwege corona werden de festiviteiten destijds uitgesteld en werd het klein gevierd. Zaterdag kan het wel weer en staan er allerlei feestelijkheden op het programma.

In pretpark Tivoli in Kopenhagen worden activiteiten georganiseerd ter ere van het gouden kroningsjubileum. De 82-jarige Margrethe brengt dan een bezoek aan het Pantomime Theater en de tuinen van het park. In het midden van Tivoli wordt een speciale jubileumboom geplant.

's Avonds wordt er een balletgala gehouden in de concertzaal van Tivoli. Daar betreden dansers van het Hamburg Ballet, Royal Ballet uit Londen, de Paris Opera, het New York City Ballet en het Koninklijke Deense Ballet het podium. Margrethe woont deze voorstelling bij samen met haar familie. De avond in Tivoli wordt afgesloten met een feestelijke vuurwerkshow.

Ter ere van Margrethes jubileum bracht de Deense nationale bank eerder dit jaar al een speciale herdenkingsmunt uit. De munt verscheen in drie versies: een zilveren van 500 Deense kroon (zo'n 67 euro) en twee soorten van 20 Deense kroon (zo'n 27 euro).

Daarnaast werd in januari al een postzegel uitgegeven waarop zowel haar jongere zelf als de huidige Margrethe staat afgebeeld. Het koninklijke wapen staat tussen de twee portretten van de koningin in. Later in het jaar volgen ter ere van het jubileum nog een lunch op het koninklijke jacht Dannebrog en een feest voor Deense overheidsmedewerkers en leden van het Europees Parlement.

Margrethe werd in 1972 staatshoofd van Denemarken, nadat haar vader Frederik IX was overleden. De koningin heeft sinds 2018 geen echtgenoot meer aan haar zijde. Haar man prins Henrik stierf in 2018 op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Margrethe is de op een na langst regerende monarch van het land. Het record staat op naam van Christian IV, die zestig jaar regeerde.

Meer uit Buitenland

EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. Dat hebben diplomaten vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA.

37 minuten geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

4 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

4 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

6 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

8 uur geleden
Israëlische raketten raken doel in Iran

WASHINGTON (ANP/RTR) - Israël heeft raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News. De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan, zonder de herkomst te vermelden.

9 uur geleden