Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense ex-minister aangeklaagd voor lekken van staatsgeheimen

Deense ex-minister aangeklaagd voor lekken van staatsgeheimen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Een voormalige minister van Defensie van Denemarken, Claus Hjort Frederiksen, zegt dat hij is aangeklaagd voor het lekken van staatsgeheimen. Frederiksen, die van 2016 tot 2019 defensieminister was, wordt vervolgd op grond van een zelden gebruikte paragraaf van het wetboek van strafrecht, waarop een maximumstraf van twaalf jaar gevangenis staat.

Frederiksen ontkent op Facebook dat hij schuldig is. Volgens justitie heeft de aangeklaagde "in meerdere gevallen staatsgeheimen onthuld of doorgegeven."

De ex-minister had eerder al gesteld dat de stappen van justitie tegen hem mogelijk te maken hebben met een geheime afluisterovereenkomst tussen Denemarken en de Amerikaanse veiligheidsinstantie National Security Agency (NSA). In september was de geschorste leider van de buitenlandse inlichtingendienst van Denemarken op grond van hetzelfde wetsartikel al beschuldigd van het lekken van geheime informatie. Ook hij spreekt de beschuldigingen tegen.

De zaken hebben een inlichtingenschandaal blootgelegd dat het land in beroering heeft gebracht, zoals de onthulling dat de NSA Deense communicatiekabels aftapte om hoge ambtenaren van buurlanden te bespioneren. Sinds 2013 was het algemeen bekend dat de Deens-Amerikaanse samenwerking bestond, meent Frederiksen.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

1 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

8 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

8 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

9 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

10 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

11 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

12 uur geleden