Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deense boeren protesteren tegen ruimen van nertsen

Deense boeren protesteren tegen ruimen van nertsen

KOPENHAGEN (ANP/DPA) - Honderden Deense boeren reden zaterdag met hun tractoren door de belangrijkste steden Kopenhagen en Aarhus om te protesteren tegen het bevel van de regering alle nertsen te ruimen. Volgens de boeren is daar onvoldoende juridische basis voor.

Volgens de organisatoren hadden 850 tractorbezitters zich aangemeld, meldde het Deense persbureau Ritzau.

Eerder deze maand besloot de regering tot de ruiming nadat was gebleken dat een gemuteerde vorm van het coronavirus was overgedragen tussen nertsen en mensen.

Gemuteerde variant

De zorgen van de overheid en gezondheidsautoriteiten hielden voornamelijk verband met een gemuteerde variant waarvan werd vastgesteld dat ze het vermogen om antilichamen te vormen verzwakken en toekomstige vaccins ondoeltreffend zouden kunnen maken.

Ongeveer 9 miljoen van de 17 miljoen nertsen in Denemarken zijn tot dusver geruimd. De regering gaf later toe dat zij onder de huidige wet niet de bevoegdheid had om een bevel tot ruiming van gezonde nertsen te geven en alleen een dergelijke maatregel kon aanbevelen.

Boos

Mogens Jensen, de minister van Voedsel en Visserij, nam deze week ontslag, maar boeren en fokkers bleven boos. "Het is een protest voor de democratie en voor de grondwet", zei Knud Jeppesen, die het protest van zaterdag organiseerde.

De regering wil overigens ook het fokken van nertsen tot eind 2021 verbieden. Denemarken is 's werelds grootste producent van nertsenpelzen.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Obli 5 dagen geleden
Als ik de schepper was geweest en ik zou zien hoe de mens omgaat met mijn creatie, dan zou ik ze allemaal verdelgen. Het verzieken van de planeet en de asociale manier van omgang met dieren puur met het oog gericht op winst. Branden zouden ze, ook de mensen die deze producten afnemen.
bung 86 5 dagen geleden
alles dierenfarms verbieden. mestkalveren--geiten--varkens--kippen enz.
AH van M 5 dagen geleden
Walgelijke handel... Dieren fokken en dan vergassen, vacht eraf trekken en verkopen en de lijkjes verbranden alsof het afval is, bah ! Heel die bonthandel accuut verbieden, ga maar jassen maken van plastic recyclen ! Doe je wat nuttigs i.p.v het dierlijk leven misbruiken voor geld

Meer uit Buitenland

Trump erkent verlies niet maar 'ik zal Witte Huis verlaten'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump weigert nog altijd zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen. Wel zei hij op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving dat hij op ordentelijke wijze de macht aan verkiezingswinnaar Joe Biden zal overdragen. "Als blijkt dat mijn tegenstander de meeste kiesmannen achter zich heeft vergaard dan zal ik vertrekken uit het Witte Huis", zei Trump.

2 uur geleden
Trump: leveringen vaccins tegen coronavirus vanaf volgende week

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat de eerste leveringen van een vaccin tegen het coronavirus volgende week en de week erna gaan beginnen.

3 uur geleden
Duitsland verbiedt plastic tassen in supermarkten vanaf 2022

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland gaat supermarkten vanaf 2022 verbieden bij de kassa plastic tassen uit te delen aan klanten. Het Duitse parlement, de Bondsdag, stemde daar donderdag mee in.

5 uur geleden
President Burkina Faso wint herverkiezing met overmacht

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De president van Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, is met grote overmacht herkozen, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte verkiezingsresultaten.

7 uur geleden
Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

BOEDAPEST (ANP) - Polen en Hongarije buigen niet voor de druk van de rest van de Europese Unie in het conflict over financiële steun en het naleven van democratische regels. Het koppelen van subsidies aan de rechtstaat is een slechte oplossing met het risico dat de unie in de toekomst uiteenvalt, zei de Poolse premier Morawiecki op bezoek bij zijn Hongaarse bondgenoot Orbán.

10 uur geleden
Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken drong er donderdag bij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op aan de overeenkomsten met het Kremlin na te komen en door te gaan met grondwetshervormingen. Dit om een ​​politieke crisis na maanden van protesten te bezweren.

10 uur geleden
Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen

BRUSSEL (ANP) - Europeanen moeten bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in bepaalde gevallen op afstand kunnen stemmen. Ook 16- en 17-jarigen moeten hun stem mogen uitbrengen, vindt het Europees Parlement (EP).

11 uur geleden