Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deelname Zonderland aan Spelen in gevaar

Deelname Zonderland aan Spelen in gevaar

ORANJEWOUD (ANP) - Turner Epke Zonderland maakt zich grote zorgen over zijn beperkte fitheid. Die staat mogelijk zijn deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in de weg. De 35-jarige Fries liet donderdag weten dat hij verre van topfit is. "Ik heb een beetje het idee dat het lichaam op is", zei de olympisch kampioen aan de rekstok van Londen 2012.

Zonderland heeft al jaren gezondheidsklachten die zich uiten in veelvuldig verkouden zijn en vollopende holtes. Die weerhouden hem ervan zich fatsoenlijk te kunnen voorbereiden op zijn laatste olympische optreden, over ruim twee weken. "Het gaat met ups en downs, maar er is nu zeker geen sprake van een goede voorbereiding. Ik denk nu al helemaal niet meer aan medailles. Ik moet boven mezelf uitstijgen om de finale te halen", vertelde Zonderland, die zondag op het vliegtuig stapt richting Japan. "Niet gaan speelt door mijn hoofd, maar ik hoop gewoon dat het de komende weken beter gaat."

Voor Zonderland dreigt het uitstel van de Spelen met een jaar vanwege de coronacrisis fataal te worden. "Zo jammer", vond ook bondscoach Bram van Bokhoven. "Epke was begin vorig jaar richting wereldbekers zo fit."

Niet fit

Maar de jaren gaan tellen, erkende Zonderland, die al lang met dezelfde klachten kampt en nooit een oplossing vond. "Ik weet het ook niet precies. Ik ben niet fit, ben vaak ziek. Het is ook zo dat hoe ouder ik word hoe moeilijker het gaat. Alsof ik tegen een muur aanloop. Het lichaam wil niet meer. Vroeger kon je trainen wat je wilde. Nu heb ik tot februari een goede periode gehad, maar is het me daarna niet meer gelukt op te bouwen naar de Spelen."

Dat bleek al op de EK in april, zijn enige wedstrijd in een kleine anderhalf jaar. Zonderland haalde in Basel bij lange na de finale niet, hetgeen hij vanwege een gemankeerde voorbereiding eigenlijk bij voorbaat al had verwacht. Eenzelfde scenario dreigt in Tokio. "Dat ik nu doorga komt ook omdat het de Spelen zijn. Die wil ik graag nog een keer meemaken."

Voor altijd blijf hij de man van de driedubbele combinatie van vluchtelementen op de Spelen van Londen, maar een roemloos einde is wellicht de realiteit. "Dat is heel dubbel. Er komt altijd een einde aan een carrière. Het is wel fijn om te weten dat dit de grens is, dat de kans klein is dat ik nog eens een titel pak. Het is jammer, maar ook wel een geruststelling."

Meer uit Sport

Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

9 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

9 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

10 uur geleden
Eindzege Romandië voor Rodríguez, slotrit voor Godon

VERNIER (ANP) - De Spanjaard Carlos Rodríguez heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De slotrit, met start en finish in Vernier, was een prooi voor de Fransman Dorian Godon. Het was de tweede ritzege in Romandië voor de renner van Decathlon-AG2R.

12 uur geleden
Motorcoureur Bendsneyder breekt opnieuw sleutelbeen

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft bij een val in de Grote Prijs van Spanje een sleutelbeen gebroken. Dat bevestigde de organisatie van de MotoGP. Bendsneyder komt uit in de Moto-2-klasse. Hij had de race op het circuit van Jerez de la Frontera al vroeg moeten verlaten.

12 uur geleden
Titelverdediger Bagnaia boekt eerste zege van seizoen in MotoGP

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Regerend wereldkampioen Francesco Bagnaia heeft voor het derde jaar op rij de Grote Prijs van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Italiaan van Ducati liep daarmee in de WK-stand in op Jorge Martín. De Spanjaard van Pramac Racing ging in leidende positie onderuit op het circuit van Jerez de la Frontera en moest de strijd staken.

12 uur geleden
Tennisser Griekspoor schakelt Rune uit in Madrid

MADRID (ANP) - Tallon Griekspoor heeft de vierde ronde bereikt van het masterstoernooi in Madrid. De beste tennisser van Nederland was met 6-4 4-6 6-3 te sterk voor de Deen Holger Rune, de nummer 12 van de wereld.

14 uur geleden