Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deelname boksers aan Europese Spelen niet in gevaar na schorsing

Deelname boksers aan Europese Spelen niet in gevaar na schorsing

NIEUWEGEIN (ANP) - Nederlandse boksers hoeven niet te vrezen deelname aan de Europese Spelen mis te lopen nu de internationale boksbond IBA de bonden van Nederland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zweden heeft geschorst vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de rivaliserende organisatie World Boxing. Dat zegt Boris van der Vorst, oprichter van de nieuwe bond in een reactie op de schorsing.

"De European Games, een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Parijs, worden gehouden onder auspiciën van het IOC. De IBA staat daar verder buiten", aldus Van der Vorst, die niet verrast is over de straf waarmee de IBA de betrokken landen wil dwingen geen banden met World Boxing te hebben.

Van der Vorst heeft zijn taken als voorzitter van de Nederlandse boksbond inmiddels neergelegd en zal in juni tijdens de algemene ledenvergadering formeel terugtreden. "Ik richt me volledig op de nieuwe bond. Het voortbestaan van boksen als olympische sport staat op het spel."

Schorsing

De IBA is al sinds 2019 geschorst door het IOC vanwege de bestuurlijke en financiële chaos bij de door de Rus Oemar Kremlev geleide bond. Boksen dreigt daardoor te ontbreken op het programma van de Spelen van 2028 in Los Angeles. In Parijs wordt volgend jaar nog wel gebokst. "De brief die de geschorste landen nu hebben gekregen is ook in strijd met de reglementen van de IBA. Die is verstuurd door het bestuur op basis van veronderstellingen waarbij ook nog de eigen integriteitscommissie is omzeild. Ook is ons de kans ontnomen om te reageren. We kunnen hiermee naar het sporttribunaal CAS stappen, maar zelfs een uitspraak van die instantie kan door de IBA naast zich neer worden gelegd. We zullen op onze ledenvergadering in overleg met onze leden treden om te bepalen hoe we verder gaan."

Van der Vorst is optimistisch over de kansen van World Boxing om zijn sport de olympische status te laten behouden. "Nog voor de European Games, half juni, verwacht ik in ieder geval meer duidelijkheid over de erkenning van de huidige wereldboksbond."

Meer uit Sport

Na Franse sportminister duikt ook burgemeester Parijs Seine in

PARIJS (ANP) - In navolging van de Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra duikt ook de burgemeester van Parijs de Seine in. Anne Hidalgo doet dat woensdag om aan te tonen dat de rivier schoon genoeg is om tijdens de Olympische Spelen in te zwemmen.

1 dag geleden
Ook Groenewegen verliest met Harper ploegmaat in Tour door corona

GRUISSAN (ANP) - Ook Dylan Groenewegen moet in de Tour de France verder met een ploeggenoot minder door coronagerelateerde klachten. Team Jayco AlUla stuurt de Australiër Chris Harper na medisch advies naar huis. "Hij zal rust nemen en goed herstellen voor de volgende doelen", meldt de ploeg op X.

1 dag geleden
Wimbledon-winnaar Alcaraz volgend jaar naar ABN AMRO Open

ROTTERDAM (ANP) - Carlos Alcaraz doet volgend jaar mee aan het ABN AMRO Open in Rotterdam. Dat meldt de toernooiorganisatie. De 21-jarige Alcaraz, die zondag Novak Djokovic versloeg in de finale van Wimbledon, was nog niet eerder van de partij in Ahoy.

1 dag geleden
Nadal doet met zege in dubbelspel vertrouwen op voor Spelen

BASTAD (ANP/RTR) - Rafael Nadal heeft in Bastad met een zege in het dubbelspel vertrouwen opgedaan voor de Olympische Spelen. De 38-jarige Spanjaard won samen met de Noor Casper Ruud van het als tweede geplaatste duo Guido Andreozzi uit Argentinië en Miguel Reyes-Varela uit Mexico: 6-1 6-4.

2 dagen geleden
Wellicht laatste kans voor sprinters in Tour de France

GRUISSAN (ANP) - Een dag na de tweede rustdag krijgen de renners in de Tour de France een relatief eenvoudige rit voorgeschoteld. Tussen startplaats Gruissan en finishplaats Nîmes ligt één klimmetje van de vierde categorie. Verder is het, met name als het peloton in de buurt van Nîmes komt, volledig vlak. Het is vermoedelijk - nu de Tour niet eindigt op de Champs-Élysées in Parijs maar met een tijdrit in Nice - de laatste kans op een massasprint.

2 dagen geleden
Amnesty hekelt Frans verbod hijab voor eigen atleten op Spelen

LONDEN (ANP) - Het verbod van Frankrijk voor zijn olympische atleten om tijdens de aankomende Spelen in eigen land de islamitische hijab te dragen "druist in tegen internationale mensenrechtenverdragen". Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

2 dagen geleden
Van Gerwen naar tweede ronde World Matchplay na zege op Littler

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft de tweede ronde bereikt van het World Matchplay in Blackpool. De 35-jarige Brabander won de kraker in de eerste ronde van de Engelse tiener Luke Littler met 10-6.

2 dagen geleden