Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel vluchtelingen uit Oekraïne twijfelt over papieren

Deel vluchtelingen uit Oekraïne twijfelt over papieren

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de vluchtelingen uit Oekraïne schrijft zich mogelijk nog niet in bij een gemeente, omdat ze erover twijfelen of dat wel kan, zo meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië die met een verblijfsvergunning in Oekraïne woonden, weten niet altijd zeker of ze de juiste papieren hebben.

Vluchtelingen die geen Oekraïens paspoort hebben maar wel rechtmatig in dat land verbleven, krijgen in Nederland dezelfde status als vluchtelingen met een Oekraïens paspoort. Dat wil zeggen dat ze ook, anders dan veel asielzoekers, mogen werken en recht hebben op financiële bijstand. Het gaat om mensen die eerder al uit een ander land vluchtten en in Oekraïne woonden met een verblijfsvergunning, of bijvoorbeeld om studenten uit Afrikaanse landen met een studievisum.

Om van hun rechten gebruik te maken moet ook deze groep zich, net als mensen met een Oekraïens paspoort, inschrijven bij de gemeente. Maar ze twijfelen soms, aldus een woordvoerster van de IND. "Mag ik me met deze papieren wel of niet inschrijven?", vragen ze zich af. De dienst ging vorige week bij wijze van proef langs bij de opvanglocatie bij Harskamp om samen met onder meer de marechaussee en de gemeente te helpen bij het identificeren van de vluchtelingen bij wie twijfel bestaat.

Inschrijving

"Het overgrote deel had de benodigde documenten", legt de woordvoerster uit. De dienst bekijkt nog hoe vluchtelingen door heel Nederland geholpen kunnen worden met hun identificatie. Wanneer die hulp er is, kan de woordvoerster nog niet zeggen. Ze erkent dat er tot die tijd dus mensen in Nederland zijn met de juiste papieren, die nog geen gebruik maken van hun rechten. Om hoeveel mensen het gaat is niet duidelijk.

Daarnaast heeft een klein deel van de vluchtelingen uit Oekraïne niet de juiste documentatie om aanspraak te kunnen maken op de speciale status. Dat zijn bijvoorbeeld vluchtelingen uit Syrië van wie de asielprocedure in Oekraïne nog niet was afgerond. Zij moeten in Nederland asiel aanvragen als ze hier willen blijven. Op dit moment moet dat nog in Ter Apel, maar de IND bekijkt of er een aparte aanmeldlocatie voor deze groep kan komen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat iedereen met de juiste papieren zich kan inschrijven. "Wij krijgen ook geen signalen dat daar twijfels over zijn bij gemeenten." Wel kan het zijn dat vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen nog niet precies weten hoe ze hun registratie moeten regelen. "Dus het is alleen maar mooi dat de IND daarbij helpt."

Meer uit Binnenland

Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

25 minuten geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

55 minuten geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

1 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

1 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

1 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

4 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

8 uur geleden