
Deel oppositie wil Snel naar huis sturen
DEN HAAG (ANP) - Zes partijen, bij elkaar goed voor 51 zetels, willen staatssecretaris Menno Snel (Financiën) naar huis sturen om de toeslagenaffaire. Na een zwaar debat zeggen SP, PVV, DENK, PvdA, Partij voor de Dieren en eenmansfractie Van Kooten-Arissen het vertrouwen in de bewindsman op.
Opmerkelijk is dat de SGP, normaal gesproken een steunpilaar van het kabinet, nog twijfelt. Ook 50PLUS "worstelt" met de vraag of ze haar handtekening wil zetten onder de motie van wantrouwen.
De Kamer debatteerde met Snel over de kinderopvangtoeslagaffaire. In een dossier waar de commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner onderzoek naar deed, zijn honderden ouders onterecht als fraudeurs bestempeld. Dat geldt mogelijk voor nog veel meer gezinnen. Hun toeslagen werden stopgezet, en in sommige gevallen werden tienduizenden euro's teruggevorderd, wat tot grote financiële problemen leidde.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.
6 uur geleden
0 reacties
Om te reageren moet je eerst even inloggen.