Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel Kamer wil betere bescherming van vrouwen bij abortuskliniek

Deel Kamer wil betere bescherming van vrouwen bij abortuskliniek

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die voor een abortus naar een abortuskliniek gaan, moeten beter worden beschermd. Dat vindt een deel van de Tweede Kamer, waaronder VVD, PvdA, GroenLinks en SP. VVD, PvdA en SP denken bijvoorbeeld aan een bufferzone van een halve kilometer rondom de zeventien abortusklinieken, waarbinnen niet mag worden gedemonstreerd tegen abortus.

Een totaal verbod van anti-abortusdemonstraties gaat de partijen te ver. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, stellen de Kamerleden. "Demonstraties moeten gericht zijn op het beleid, maar niet op kwetsbare vrouwen", zei VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in het debat over medisch ethische kwesties.

Vrouwen moeten ook beter worden beschermd tegen intimidatie en het hinderlijk volgen, vinden VVD, PvdA en GroenLinks. Van Wijngaarden vindt dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid), als hoeder van de abortuswet, hier moet ingrijpen, in samenwerking met de minister van Justitie en Veiligheid. Ook GroenLinks pleit voor landelijke regels. "Intimidatie aan de poort willen we niet meer zien", vindt ook SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Initiatiefwetsvoorstel

GroenLinks wil dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. Kamerlid Corinne Ellemeet werkt aan een initiatiefwetsvoorstel hiertoe. Ze hoopt daarbij op hulp van VVD en PvdA. D66 wil hier niet aan meewerken, zo werd in het debat duidelijk, ook al is de partij voorstander van het schrappen ervan. In de coalitie is afgesproken dat de komende kabinetsperiode de prioriteit wordt gelegd bij voorstellen die voor vrouwen direct het verschil maken, zoals het schrappen van de bedenktijd en de mogelijkheid om via de huisarts een abortuspil te krijgen, zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Initiatiefwetsvoorstellen van VVD, D66 GroenLinks en de PvdA hiertoe zijn recent door de Tweede Kamer aangenomen. D66 wil het hier voorlopig even bij laten, zei Paternotte.

Meer uit Politiek

Adviseur van Rutte vervangt zwangere Schreinemacher

DEN HAAG (ANP) - Geoffrey van Leeuwen vervangt Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens haar zwangerschapsverlof, meldt het demissionaire kabinet. Van Leeuwen is een naaste adviseur van minister-president Mark Rutte. De benoeming wordt gezien als een verrassende keuze.

10 uur geleden
Jetten voelt niks voor voorstel Omtzigt voor formatie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten voelt niets voor het voorstel van Pieter Omtzigt (NSC) om in de formatie met alle partijen te gaan praten over de opgaven voor de komende jaren en dan per thema meerderheden te gaan zoeken. "Ik vind dat nu geen logische stap omdat de kiezer ook een hele duidelijke koers heeft aangegeven", zei Jetten na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk.

11 uur geleden
Meer tijd nodig voor beoordelen vergoedingen voor aardbevingsleed

GRONINGEN (ANP) - Ongeveer 10.500 Groningers moeten langer wachten op duidelijkheid over hun eventuele vergoeding voor immateriële schade als gevolg van de aardbevingen in het gebied. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zegt tot uiterlijk eind maart de tijd nodig te hebben om de dossiers te beoordelen.

11 uur geleden
Wilders uit opnieuw kritiek op Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt dat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract "politieke spelletjes" speelt. Het is de tweede keer in korte tijd dat Wilders uithaalt naar de NSC-leider. De PVV'er wil dolgraag een kabinet vormen met NSC, VVD en BBB.

12 uur geleden
Rutte: Kissinger was de geschiedenis in eigen persoon

DEN HAAG (ANP) - "Henry Kissinger was de geschiedenis in eigen persoon. Een man die het internationale gezicht van de tweede helft van de 20e eeuw als geen ander bepaalde", reageert demissionair premier Mark Rutte op het overlijden van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Die overleed woensdag op 100-jarige leeftijd.

13 uur geleden
Rutte en Bruins Slot blij dat Nederlandse gijzelaar vrij is

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot zijn blij dat de Nederlandse gijzelaar Ofir Engel is vrijgelaten door Hamas. "Na deze afschuwelijke tijd kan hij nu eindelijk worden herenigd met zijn familie en vrienden", schrijft Rutte op X. Engel was de enige Nederlander die werd vastgehouden in de Gazastrook.

22 uur geleden
Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

UTRECHT (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz voelt zich ondanks stevige kritiek van VVD-leden gesteund om op inhoud te gaan onderhandelen met PVV, NSC en BBB. Dat zei ze na afloop van een drukbezochte partijbijeenkomst in Utrecht over haar besluit om een kabinet met de PVV alleen te gedogen, en niet volwaardig mee te regeren.

23 uur geleden